• Menu
  • Menu
ultimata reseguiden Sofia

Den ultimata reseguiden för Sofia

Sofia är en stad som på senare år har upptäckts av allt fler. Som en viktig del av Östeuropa kommer du här att upptäcka ett land som har genomgått många förändringar över åren och här finns verkligen något för alla intressen och smaker.

Här finner du nya, historiska byggnader runt varje hörn, liksom gigantiska monument som du kommer att finna intressanta. Sofia överraskar med en unik blandning av stundtals våldsam historia, extrem elegans och spännande människor, en rik kultur och mat som du kommer att älska. I denna storstad finns något för alla människor.

Sofia är helt enkelt väl värd att upptäcka, oavsett om du reser med familjen, kompisarna eller din partner. 

Saker att göra i Sofia

I denna guide har vi samlat 10 saker du absolut inte får missa då du befinner dig i underbara Sofia. Eftersom vi vet hur viktigt det är att alla i resesällskapet är glada och nöjda har vi självklart sett till att här finns något för alla slags intressen och önskemål. Så låt dig inspireras och hitta rätt upplevelser för dig och ditt resesällskap under er tid i Bulgarien. 

1. St. Alexander Nevski-katedralen

ultimata reseguiden Sofia Alexander Nevski katedralen

Det första du kommer att reagera på när du kommer till denna katedral är dess storlek. Den har plats för hela 10 000 personer och är den näst största katedralen i Balkanregionen.

Katedralen har historia från 1880-talet, liksom många byggnader i Sofia, och tillägnades ursprungligen de ryska soldater som miste livet under befrielsen från Ottomanerna. Missa heller inte kryptan om du är här, det är en spännande upplevelse för alla åldrar. 

2. Boyana-kyrkan

ultimata reseguiden Sofia Boyana-kyrkan

Denna otroliga kyrka är en del av UNESCOS lista över världsarv. Med sin drömlika placering kommer du inte att bli besviken då du kommer hit. Den byggdes i tre etapper från 1000-talet till 1800-talet, men de viktigaste tilläggen gjordes under tiden för det andra bulgariska riket på 1200-talet.

Det var då de fantastiska inre freskerna målades, vilka föreställer cirka 240 historiska och bibliska figurer i realistisk stil, hela 200 år innan renässanskonstnärer gjorde detsamma. Detta är ett viktigt besök för alla som är intresserade av historia. 

3. Nationella Institutet för Arkitektur

När detta museum invigdes år 1905 fanns den mäktige Ferdinand I på plats. Här finner du alla de viktigaste arkeologiska fynden som gjorts i regionen under ett och samma tak. På museet finner du mängder av spännande artefakter och bland dessa finner du Valchitran och Lukovit-skatterna. De dateras till tiden för Alexander den Stores invasion av Thrakien år 400 f.Kr. 

4. Nationella Historiska Museet

Detta museum är inrymt i den före detta diktatorn Todor Zhivkovs residens. Det är en enorm byggnad som reflekterar stalinistisk arkitektur med en stor gård framför den. Samlingen på museet är gigantisk; de 65 000 föremålen som visas är bara en tiondel av vad som finns bakom kulisserna i dess arkiv.

Mångfalden av föremål här är också häpnadsväckande, allt från rymdforskningsutrustning från 1900-talet till skatter som tillhörde Odryserna, vilka hade makten i Bulgarien tills landet erövrades av romarna på 1:a århundradet. Detta är ett absolut måste för alla som är intresserade av historia. 

5. Besök de centrala Mineralbaden

ultimata reseguiden Sofia centrala mineralbaden

Sofia är välkänt för sina bad, och har lockat besökare till sig av denna anledning ända sedan medeltiden. Osmanerna utvecklade bland annat sitt eget Hamam på denna plats, och när detta förstördes efter den bulgariska väckelsen byggdes ett nytt badkomplex. Centralbaden dateras till 1913 och var i bruk fram till mitten av 80-talet. Det är en av Sofias mest fotograferade byggnader, byggd i nybysantinsk stil med en stor kupol bakom en imponerande vestibul.

Trädgårdarna är öppna för allmänheten och fontänen i centrum matas av det varma naturliga mineralvattnet. En kul insikt i den bulgariska kulturen och väl värt ett besök.  

6. Upplev Sofias Synagoga

Sofia har den största synagogan i Balkanregionen och den tredje största i Europa. Den byggdes för Sofias stora sefardisk judiska befolkning år 1909 och tsar Ferdinand I av Bulgarien var här när den invigdes. Mer än 1 000 personer får plats i denna byggnad som är i morisk väckelsestil och inspirerad av det gamla sefardiska templet i Wien, vilket förstördes år 1938.

Inne i synagogan kan du också finna en utställning om Bulgariens judiska befolkning. Ett intressant besök för alla åldrar men kanske främst för dig som reser med lite större barn eller andra vuxna. 

7. Besök moskén Banya Bashi 

Så länge du anländer när det inte är tid för bön så kan du med fördel besöka Sofias enda moské. Den ritades av Mimar Sinan, den epokdefinierande turkiska arkitekten som ansvarade för spektakulära verk i det osmanska riket under denna period. Banya Bashi är från 1576, byggd i början av stadens osmanska period. Namnet kommer från Sofias mineralbad, som under 1500-talet lockade besökare från hela regionen.  Moskén har plats för 700 gudstjänstbesökare och är en intressant upplevelse för alla. 

8. Upplev Serdica Amfiteater

Sofias spännande amfiteater upptäcktes inte förrän år 2004, och var på sin tid en av de allra största i det romerska imperiet. Här hölls bland annat gladiatorstrider och strider där män kämpade mot olika farliga djur, precis som i Rom.  

Det som också är intressant med den här arenan är hur den haft tre liv: först var det en teater, sedan en amfiteater som plundrades av goterna. På 400-talet byggdes arenan om men övergavs inte långt efter.

Efter att den grävts fram integrerades den sedan i designen för Arena di Serdica-hotellet, men besökare är välkomna att titta ner på ruinerna från hotellets specialdesignade galleri.

9. Flandera runt i Borisova gradina

ultimata reseguiden Sofia borisova gradina

Sofias mest berömda park anlades på 1880-talet och är den äldsta i hela staden. Den utvecklades av tre olika designers: schweizaren Daniel Neff, Alsace-bon Joseph Frei och sedan bulgaren Georgi Dutev (vilket var när parkens sovjetiska monument installerades). Här kan du låta barnen springa runt för att leka av sig lite energi eller varför inte ta en promenad för att andas lite frisk luft. 

10. Besök ett kafe’ och beställ Shopska Salata

De allra flesta städer och länder har en eller flera rätter som symboliserar allt som man står för. En rätt som hyllas och älskas av alla och som man är stolta över att visa upp för andra. I Bulgarien är Shopska Salata precis detta och du bör som besökare i landet därför ta chansen att få prova på denna goda rätt. Den serveras på de allra flesta restauranger. Varför inte satsa på att prova den på flera ställen för att sedan kora den som var bäst? Kul för hela familjen! 

Prisnivåer i Sofia

Som med det mesta i livet blir allting bäst med lite planering. Detta gäller även då du beger dig ut på resa och att ta reda på vad saker och ting kostar på plats i Sofia är ett bra första steg för en fin resa. Här har vi samlat information om vad saker och ting kostar i den bulgariska huvudstaden. Allt för att du enkelt och smidigt skall kunna bilda dig en uppfattning om vad du kommer att behöva spendera då du befinner dig i här.

Boende

ultimata reseguiden Sofia boende

Vill du bo bekvämt på ett hotell med ungefär fyra stjärnor kan du med fördel hitta centrala alternativ för mellan 1100-1400 svenska kronor. I allmänhet gäller att du betalar mindre ju längre tid i förväg du bestämmer dig för att boka ditt rum, men det går ofta också att finna bra erbjudanden i sista minuten.

De flesta hotell ligger på ett fördelaktigt avstånd till områden med många besöksmål och upplevelser, vilket gör det till ett nöje att besöka Sofia oavsett vilket hotell eller område du väljer att bo på.

Läs också: Var i Sofia bör du bo? Rekommenderade områden och stadsdelar

Mat

De allra flesta som reser till Sofia gör det för att få en ytterligare inblick i en av de mest spännande städerna i hela Östeuropa. Här kommer du att överraskas av den spännande maten och framförallt av hur billigt det kan vara att gå ut och äta gott här. För en lunch betalar du sällan mer än sextio kronor och det går utmärkt att finna middagar för bara runt hundralappen, även om det såklart finns flera finare restauranger som tar ut högre priser än så. 

Uteliv och alkohol

I Sofia är det roligt att gå ut och om du vill uppleva staden på kvällstid kommer du inte att bli besviken. Här kan du med lätthet hitta god öl för under femtio kronor och även ett glas vin går att köpa för ungefär samma pris, speciellt om du väljer ett bulgariskt vin. 

Klubbar tar vanligtvis ut en inträdesavgift men denna ligger oftast på under en hundralapp. Det är alltid gratis att gå in på pubar och barer. En kväll i Sofia behöver helt enkelt inte kosta mycket pengar och du kommer garanterat att ha mycket roligt.

Hur du tar dig runt i Sofia

För den som inte är förberedd kan det kosta en hel del mer än nödvändigt att ta sig runt en ny stad. Genom att i förväg ta reda på vilka alternativ som finns kommer du lättare att kunna ta beslut som passar dig och din resebudget. Här kan du läsa mer om vad som gäller för dina möjligheter att ta dig runt storstaden Sofia på bästa sätt. Helt enkelt de bästa alternativen för smidigare dagar under resan.

Buss

ultimata reseguiden Sofia buss

Bussystemet i Sofia är välutvecklat eftersom staden är stor och utspridd. Goda kommunikationer är helt enkelt nödvändigt och för en enkelbiljett betalar du 1,60 BGN. Din biljett gäller då i 30 minuter och du kan byta buss eller till annan kollektivtrafik som du önskar. Barn under 6 år åker gratis.

För dig som skall stanna i Sofia i flera dagar tjänar du på att istället köpa Sofia City Card eller Ultralight Card för 4 BGN. Detta är något du tjänar på redan efter två resor. 

Tunnelbana

Vill du hellre bege dig under jord kan du välja att åka med Sofias tunnelbana. Här finns flera linjer som tar dig runt i staden. Du använder samma slags biljetter på tunnelbanan som på bussen och dessa går att köpa i biljettkassor eller maskiner som finns på stationerna. 

Spårvagn

Sofias spårvagnsnät är idag bara en mycket liten del av det brukade vara men det går att ta sig runt med spårvagn i de mest centrala delarna av staden. Även här betalar du för en biljett som går att använda på all kollektivtrafik. Du köper din biljett av chauffören eller i automater vid stationerna. 

Taxi

Att ta taxi är ett lite dyrare alternativ jämfört med att välja tunnelbana eller buss, ibland kan det dock vara mycket smidigt om du tex vill ta dig hem sent på kvällen. Taxibilar finns oftast utanför de större besöksmålen men du kan också vinka in en taxi från gatan. Att resa i de centrala delarna av Sofia kostar ofta under hundralappen. 

När är det bäst att resa till Sofia?

ultimata reseguiden Sofia sommer

Med sin geografiska placering längst ned i södra Europa är varje årstid behaglig att besöka Sofia på. Alla med sina egna fördelar och när du väljer att resa beror på en mängd personliga önskemål och preferenser. 

Vintern i Sofia bjuder i allmänhet på relativt trevliga temperaturer på cirka 10-12 grader. Staden kan ibland drabbas av oväder från havet så det är alltid bra att vara redo för alla slags väderlekar och att alltid ta med ett paraply om du reser under denna tid på året.  

Våren kommer ofta snabbt och redan i mars upplever Sofia varmare temperaturer på närmare sjutton grader. Perfekt för dig som vill uppleva staden under sköna former, samtidigt som du slipper de största turistgrupperna som besöker den om sommaren. 

Om sommaren är Sofia en stad som ofta får höga temperaturer och det är inte ovanligt att de närmar sig trettiogradersstrecket. Det gäller alltså att ha med sig bra med tunna kläder och inte glömma solskyddet om du befinner dig i Sofia under denna tid på året. Glöm heller inte vattenflaskan så att du kan hålla dig avkyld.  

Höstmånaderna betyder temperaturer på cirka fjorton grader och är en härlig tid att besöka Sofia, mycket tack vare den unika känsla som staden bjuder på då.

Shopping i Sofia

ultimata reseguiden Sofia shopping

Sofia kommer att överraska dig eftersom Sofia erbjuder en hel del bra shopping för den som önskar det. Här hittar du allt du kan drömma om och kan shoppa för alla slags budgetar. Men vare sig du är på jakt efter en ny garderob eller föredrar att handla skönhetsprodukter, konst eller någonting annat så har du mycket att hämta i Sofia.

Här kan du upptäcka spännande designers, shoppa de största märkena och ha mycket roligt på vägen. Nedan finner du de bästa tipsen för att skapa en otrolig shoppingupplevelse under din resa. 

Vitosha Boulevard

Den kanske mest kända shoppinggatan i Sofia är Vitosha Boulevard, belägen mitt i centrala staden. Här finner du alla de mest välkända butikerna i Europa, shoppingcenter liksom många lokala klädbutiker där du kan hitta kul plagg att handla.

Butikerna öppnar klockan 9 och 10, sex dagar i veckan och stänger inte förrän klockan 21. Räkna med en hel dag om du vill shoppa här. Det finns nämligen mängder av butiker och ni måste självklart ta pauser för att äta då och då. 

Serdika Center

Detta shoppingcenter öppnade år 2010 och är ett av de allra största i hela regionen. Här shoppar du mängder av mode, inredning och leksaker eller varför inte smycken och skönhet. Allt i en trevlig miljö och där du med fördel kan äta något gott i någon av restaurangerna när du blir hungrig mellan all shopping. Öppet till sen kväll vilket gör det lätt att shoppa här. 

Ulitsa Graf Ignatiev

I detta spännande shoppingområde kommer du att hitta mängder av spännande butiker, som säljer det mesta du kan tänka dig och lite till. Detta är ett utmärkt val för alla som gillar att upptäcka områden samtidigt som man shoppar. Blir du hungrig kan du med fördel sätta dig ned på någon av de små restauranger som finns här. Öppettiderna på butikerna varierar men brukar vara mellan 10-20 på kvällen ungefär. 

Tsentralni Hali – Central Food Hall

Är du nyfiken på bulgarisk mat skall du snabbt bege dig till denna marknadshall där du kan flanera runt och få smaka på spännande delikatesser samtidigt som du får uppleva den härliga miljön här. Kom gärna tidigt på förmiddagen då det är mest folk då, och du därför får den bästa atmosfären. 

Mall of Sofia

Är du på jakt efter en kul miljö att shoppa i och en bra blandning mellan välkända märken och lite mer okända så är detta ett utmärkt val för dig. Här kan ni hitta bra shopping till hela familjen, precis i hjärtat av Sofia. En perfekt utflykt en dag då vädret kanske inte är det bästa. Öppet till 21 på kvällen.  

Matupplevelser och nattliv i Sofia

Den som tycker att mat är ett utmärkt sätt att få uppleva en ny kultur kommer inte att bli besviken i Sofia. Här finner du mängder av spännande restauranger med influenser från hela världen, och ett nattliv som inte kommer att göra dig besviken. Sofia är en storstad som överraskar och en plats där du med fördel kommer att kunna uppleva många nya smaker och drycker av allra högsta klass. 

Matupplevelser

ultimata reseguiden Sofia matupplevelser

Vi börjar med att bege oss in i den spännande matkultur som under århundraden har format den bulgariska kulturen till vad den är idag. Vare sig du är intresserad av fisk, kött, vegetariskt eller desserter i världsklass så finns här något för dig.

Vi har helt enkelt samlat de bästa restaurangerna oavsett vad du drömmer om, oavsett prisklass och med en garanterat fantastisk upplevelse varje gång. Besök, beställ och njut på Sofias spännande restaurangscen. 

Mr Pizza

Mr. Pizza må bara en enkel restaurang men här serveras några av de bästa pizzorna i hela landet. Här får du en trevlig atmosfär och alltid till rimliga priser. Gillar du pizza är detta ett absolut måste för dig som besöker Bulgariens huvudstad Sofia. 

Adress: UL. Jerusalem 22

Before & After

Before & After är ett populärt lunchval för dem som arbetar i centrala Sofia, men det är också det perfekta stället för en lugn middag. Priserna är mer än rimliga för den här delen av huvudstaden, och du är bara en gata bort från den stora gågatan i den bulgariska huvudstaden, Vitosha Boulevard. Restaurangen ligger dessutom i ett mycket gammalt hus, vilket gör atmosfären speciell. Passar utmärkt för hela familjen. Ligger på adressen ul. ”Hristo Belchev” 12

Hadjidraganovite Izbi

Detta är förmodligen det bästa stället för att prova traditionella bulgariska rätter i Sofia. En del av råvarorna till rätterna tillverkas av restaurangen själv. Även bulgarer kommer hit för att återupptäcka de bortglömda rätterna från sin barndom och restaurangen kommer inte att göra dig besviken.  

Adress: ul. ”Hristo Belchev” 18

Corso

Denna fina restaurang är ett bra val för en speciell middag, eller helt enkelt när du letar efter riktigt god mat med vacker utsikt. Ett stort plus när du äter här är nämligen att du har utsikt över den vackra ryska kyrkan i Sofia. De serverar huvudsakligen europeisk mat och har också ett fantastiskt vinutbud. 

Adress: bul. ”Tsar Osvoboditel” 10

The Little Things

På The Little Things är varje detalj noggrant utvald och det du serveras på tallriken kommer inte att göra dig besviken. Här får du en varm och hemtrevlig atmosfär samt god och hälsosam mat med säsongsbetonade produkter, alla inspirerade av traditionella bulgariska och internationella rätter.

Adress: ul. ”Tsar Shishman” 37

Bankovich

På denna trevliga restaurang kan du få mat från såväl Bulgarien som grannlandet Serbien. Menyn bjuder på mycket grillat kött, men även många andra spännande rätter. Ett utmärkt val för både lunc och middag. Boka gärna bord om du vill äta på restaurangen på helgen. 

Adress: 6-ti septemvri” 55

Oborishte 35

Här hittar du en blandning av det bulgariska och europeiska köket med ett utmärkt urval av pizzor och gott vin. Missa heller inte de otroliga desserterna, som alla är utsökta och gör måltiden komplett. Om du kommer hit om sommaren kan du med fördel sitta utomhus i den trevliga miljön.

Adress: Ul. Oborishte 35

Nattliv

ultimata reseguiden Sofia nattliv

Sofia är en stad som inte kommer att göra dig besviken och där nattlivet är hett, hela året. För det bästa nattlivet behöver du inte leta länge, oavsett när du besöker staden. Vi har här samlat de bästa tipsen för dig som vill njuta av Bulgariens huvudstad även kvällstid.

EXE Club

En av Sofias bästa nattklubbar där partyt drar i gång vid 22.30. Perfekt för dig som vill dansa hela natten, och dessutom få chansen att uppleva ett ställe dit lokalborna faktiskt går för att festa. Serverar främst drinkar, men det går även utmärkt att köpa något alkoholfritt, öl eller vin. Inträdesavgift. 

Adress: Shipka 6

J.J Murphy’s

Det perfekta alternativet för dig som söker god öl, en skön atmosfär och många positiva överraskningar vad gäller ölsorter från hela världen, inklusive spännande Bulgarien. Extremt trevlig personal och en bra blandning av lokalbor och utländska gäster. Adress: ul. ”Karnigradska” 6

Balaban Wine

För en elegant och mysig atmosfär med ett otroligt vinutbud, även från Bulgarien, härlig champagne och mycket mer bör du besöka denna otroliga vinbar i hjärtat av den bulgariska huvudstaden. Tänk på att fredags- och lördagskvällar är populära så ett tips är att boka bord eller kom relativt tidigt på kvällen. 

Adress: Ul. Krakra 22

Rekommenderade aktiviteter i Sofia:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *