• Menu
  • Menu
Centre Pompidou Paris

Centre Pompidou – modern konst i arkitektritad byggnad

Mitt i hjärtat av det fjärde arrondissementet ligger Centre Georges Pompidou, döpt efter presidenten med samma namn. Detta är ett av de främsta museerna för modern och samtida konst i hela Frankrike, och även en mycket uppmärksammad byggnad tack vare den arkitektur som den är skapad i.

Här kan du se det allra bästa som finns att erbjuda inom konstvärlden idag, samtidigt som du lär dig mer om den spännande byggnaden, som är byggd inifrån och ut. 

Biljetter till Centre Pompidou

Centre Pompidou Paris biljetter

Om du önskar kan du köpa biljetter direkt vid ingången till centret, men tänk då på att det kan vara långa köer och att det bara är möjligt att släppa in ett visst antal besökare på en och samma gång. Vill du slippa risken för att behöva vända i dörren kan du istället välja att köpa dina biljetter med Get Your Guide.

Du behöver då fortfarande stå i kö men slipper köa för att köpa dina faktiska biljetter och du kan vara säker på att du får komma in, även om det är högsäsong när du är på plats i Paris och vill uppleva modern konst när den är som bäst.

I biljetten med Get Your Guide ingår också inträde till de tillfälliga uställningarna liksom till terrassen. Boka dina biljetter här

Så tar du dig enklast till Centre Pompidou

Centre Pompidou Paris transport

För den som vill åka till Centre Pompidou så är detta mycket enkelt. Väljer du bussen tar du busslinje 29, 38, 45 eller 47. En bussbiljett går att resa på under sextio minuter även om du byter buss och kostar dig 2,10 Euro enkel väg. När du anländer kan du stiga av på vilken av de närmaste stationerna som du önskar. Promenaden till centret är högst tio minuter. 

Föredrar du istället att resa med metron så väljer du stationen Rambuteau. Du är då inte mer än fem minuters promenad från målet. Även här betalar du 2,10 Euro om du inte har valt att köpa någon av de slags resekort som ger dig möjlighet att resa under flera dagar i Paris. 

Centre Georges Pompidous historia

Centre Pompidou Paris historia

Centre national d’art et de culture Georges-Pompidou är ett franskt nationalmuseum för samtidskonst, men för lokalborna är det också välkänt som Beaubourg, vilket är namnet på kvarteret som museet ligger i.

Centre Georges-Pompidou öppnade år 1977 på initiativ av den franske presidenten Georges Pompidou. Fokus ligger här på konst från den franska statens samlingar från 1900-talet och framåt, och museet är tänkt som ett komplement till Musée d’Orsay och Louvren.

Förutom två våningar med den permanenta utställningen erbjuds ett antal tillfälliga utställningar av modern och nutida konst, en biograf för kvalitets- och konstfilm, en scen för dans och musik, butiker, en exklusiv restaurang och tillhörande café, samt ett stort referensbibliotek som upptar två hela våningar.

År 2012 var Centre Georges-Pompidou det nionde mest besökta konstmuseet i världen, med 3,6 miljoner besökande. Men det är inte bara insidan som har fått sin beskärda del av uppmärksamhet sedan centret öppnade. En arkitekttävling som skulle utse vem som skulle rita centret fick 681 inkomna förslag och vanns av Renzo Piano, Richard Rogers och Gianfranco Franchini.

De satsade på en annorlunda byggnad där rör för ventilation, vatten- och elektricitetsförsörjning är placerade på byggnadens utsida och har målats efter funktion. Den är utan att tveka än idag en vattendelare bland parisarna själva där hälften älskar den och den andra hälften är av motsatt åsikt. 

Detta får du inte missa på Georges Pompidou

Centre Pompidou Paris inte missa

Det finns mycket att se och uppleva och om du gillar konst och kultur i alla dess former så är detta rätt plats för dig. Här nedan finner du tips på vad du absolut inte får missa under ditt besök på Centre Georges Pompidou.  

Yves Klein Blue Monochrome, 1960

Enligt konstnären Yves Klein är syftet med konst att fånga skönhet var som helst den kan vara och att avslöja den för världen. Klein är känd för sitt engagemang i konströrelsen nouveau réalisme (ny realism) på 1960-talet, men han hade också ett stort inflytande på minimalism och popkonst. Här kan du se en stor version av hans berömda IKB (International Klein Blue).

Klein utvecklade 200 IKB-pjäser, mestadels 1960. Klein målade denna blå monokroma eftersom denna färg, för konstnären, är fylld med känslighet och påminner oss om allt som är abstrakt i naturen: havet, himlen. Du kommer att gå vilse i dess skönhet.

Marcel Duchamp, Fountain, 1917

Möjligen den mest kända pissoaren i världshistorien. Detta verk av den franske konstnären Marcel Duchamp ses av många konsthistoriker och kritiker som ett viktigt landmärke inom 1900-talets konst och födelsen av det färdiga.

Duchamp skickade ursprungligen in detta stycke till utställningen av Society of Independent Artists 1917, men det avvisades omedelbart. Som svar på detta avslag tog Duchamp med sig verket till den amerikanske fotografen och konstpromotören Alfred Stieglitz studio, där Stieglitz visade och tog bilder av verket.

Sophie Calle, Hotel, 1981-1983

Baserat på självbiografiska berättelser, associerar Calles verk ord och bilder. Konstnären gjorde en förfrågan i Hotel och visade hur de som hyr ett hotellrum lämnar rummet tomt när de inte är i det. Genom att ta rollen som hushållsdam undersökte Sophie Calle under tre veckor spåren av sömn och främlingars intimitet i en hemlig överträdelse.

Guidade turer och övriga upplevelser på Centre Pompidou

Centre Pompidou Paris guidade turer

För dig som vill ha en guidad tur av centret går det att boka detta direkt på plats. Tänk dock på att turerna är populära och med detta är grupperna också stora.

Om du är på plats under högsäsongen så är det också en risk att biljetterna tar slut. En fördel med att istället välja dina biljetter med Get Your Guide kan vara att du också får chansen att röra dig i den takt du önskar genom museet.

De guidade turerna erbjuder dessutom endast turer som tar dig genom de permanenta utställningarna och inte de tillfälliga. 

Öppettider på Centre Pompidou

Öppettiderna i centret är mycket generösa, från klockan 11 på förmiddagen och till 22 på kvällen varje dag i veckan. Detta gäller även på högtider utom den 1 maj varje år. Om centret mot förmodan skulle hålla stängt av någon specifik anledning som annonseras detta alltid på deras hemsida i förväg.

Sista insläpp är alltid 45 minuter innan stängning så att man kan försäkra sig om att man inte missar något viktigt i den händelse man vill besöka museet sent på kvällen.

Bra att känna till inför ditt besök

Centre Pompidou Paris information

Besökare under arton år går in gratis på museet. De måste dock alltid ha en bokad biljett, så det är viktigt att du bokar plats även för unga besökare när du köper dina biljetter. 

Den första söndagen i varje månad är det gratis inträde för alla. 

Museet är alltid stängt på tisdagar samt den 1:a maj. 

Det rekommenderas alltid att besöka museet under en veckodag om du har möjlighet till detta. Då är det i allmänhet mindre folk, om man jämför med helgdagar. 

Paris kulturella hjärta

Ett besök på Centre Georges Pompidou är på många sätt som att besöka Paris bultande kulturella hjärta. Här kommer alla konstälskare att hitta något som engagerar dem, på gott och på ont, men alltid med ett bra syfte.

Läs också: Katakomberna – upplev den mörka sidan av Paris

Rekommenderade aktiviteter i Paris:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *