• Menu
  • Menu
louis vuitton foundation paris

Fondation Louis Vuitton – unik konst när den är som bäst

Fondation Louis Vuitton är ett av den franska huvudstadens allra nyaste konstmuseum, där besökarna kan se och uppleva allt från den otroliga arkitekturen hos den Frank Gehry-ritade byggnaden till spännande konst från välkända konstnärer.

Detta är väl värt ett besök för alla som älskar och hyllar den franska konsthistorien och du kommer inte att ångra att du spenderade en dag här under din tid i Paris.

Så tar du dig enklast till Fondation Louis Vuitton

louis vuitton foundation paris transport

Fondation Louis Vuitton-byggnaden ligger strax intill den vackra Bois de Boulogne-skogen i Paris och bara ett en kort tur från Triumfbågen. 

För att ta dig dit så väljer du enklast buss 73 som tar dig till en hållplats på andra sidan gatan från ingången. En biljett kostar 2,10 Euro enkel väg. Du kan också satsa på att istället ta metronlinje 1, där du stiger av vid stationen Les Sablons. Du har då en promenad på 10 minuter framför dig. 

Biljetter till Fondation Louis Vuitton

louis vuitton foundation paris biljetter

Du kan alltid köpa biljetter till denna sevärdhet direkt vid byggnaden. Detta är dock inte ett bra alternativ för dig som gillar att vänta eftersom köerna ofta ringlar sig långa. Antalet personer som får vistas inne i byggnaden på en och samma gång är också begränsat vilket betyder att du under högsäsong kan få vänta i mer än en timme innan du får komma in. 

En fin möjlighet är istället att välja att köpa dina biljetter med Get Your Guide. Då slipper du köa och kan istället bege dig direkt till ingången utan att behöva vänta. I biljetten har du köföreträde till både de permanenta och de tillfälliga utställningarna.

Du får också med dig en audioguide som du kan ladda ned utan extra kostnad och har tillgång till båda de privata trädgårdarna och nöjesparken Jardin d’Acclimatation. För enklare tillgång till denna upplevelse finns också en skyttelbuss som tar dig till och från museet.

Fondation Louis Vuittons historia

louis vuitton foundation paris historia

Fondation Louis Vuitton-byggnaden, vilken designades av arkitekten Frank Gehry, är ett konstverk i sig självt så du rekommenderas varmt att stanna till utanför för att ta in den ordentligt. Detta är ett privat franskt konstmuseum i Bois de Boulogne i Paris, som invigdes den 20 oktober 2014. 

Själva stiftelsen grundades dock redan år 2006, på initiativ av huvudägaren till LVMH-koncernen, Bernard Arnault. Idag är det Suzanne Pagé är den första konstnärliga ledaren för Fondation Louis Vuitton.

Museumbyggnaden

Bernard Arnault kontaktade redan år 2001 Frank Gehry efter att ha imponerats av det resultat som hann uppnådde med byggnaden för Guggenheimmuseet i Bilbao. Frank Gehry har ritat byggnaden med stora glasytor och som ett skepp under segel för att passa in den stora byggnadsvolymen, som också står i en stor bassäng, på den tomt i känsliga omgivningar vid parken Jardin d’Acclimatation i Boulognerskogen, vilka ställts till förfogande av Paris stad.

Stiftelsen har gjort ett åtagande att överlämna anläggningen till kommunen utan ersättning efter 55 år.

Konsthallen har elva utställningshallar på sammanlagt 3 850 kvadratmeter i en byggnad med totalt 7 000 kvadratmeter golvyta. De tolv glassegel som finns på byggnaden är sammanlagt 13 500 kvadratmeter stora.

Byggnaden tog i sin helhet cirka sex år att uppföra, och var år 2011 föremål för en byggnadsdomstolsprocess. Denna process avvärjdes av att det franska parlamentet antog en ny lag som förklarade att projektet ansågs som ett med särskilt bärande samhällsintresse. 

Konstverk på plats

Stiftelsen har bland flera andra givit Ellsworth Kelly, Olafur Eliasson, och Adrián Villar Rojas i uppdrag att skapa konstverk för att placera i museibyggnaden. Kelly har gjort ridån Spectrum VIII till auditoriet, Eliasson ljusinstallationen Inside the Horizon som står längs en gångyta och Villar Rojas en vattenbehållare med hittegods, övergivna sportskor och växter.

Detta får du inte missa under besöket

louis vuitton foundation paris inte missa

Vilka är då höjdpunkterna i Fondation Louis Vuitton? Det finns mycket att se och göra när du befinner dig i detta trevliga konstmuseum. Här nedan får du mer information om de viktigaste höjdpunkterna som du absolut inte får missa. 

Glaspanelerna på utsidan

Du får först och främst inte missa de hela 3600 glaspaneler som finns på utsidan av denna otroliga byggnad. Det är en arkitektonisk upplevelse att ställa sig för att beundra det som i sig är något av ett konstverk, redan innan du stigit in på museet.

Verken av Andy Warhol

I den sektion av museet där du hittar popkonst finner du bland flera andra konstnärer verk av Andy Warhol. Detta är något du absolut inte vill missa när du befinner dig i en stad som annars karaktäriseras av klassiska konstverk och konstnärer.

Guidade turer och övriga upplevelser i Fondation Louis Vuitton

louis vuitton foundation paris guidade turer

Det finns möjlighet att få en visning av museet men dessa platser är ofta uppbokade långt i förväg vilket gör det näst intill omöjligt att boka en plats när du väl befinner dig i Paris.

Då kan du med fördel istället välja att boka dina biljetter med Get Your Guide och därigenom följa en audioguide och samtidigt ha möjlighet att stanna till precis där du önskar, så länge du önskar det.

Öppettider i Fondation Louis Vuitton-byggnaden

Öppettiderna är generösa och du kan besöka byggnaden mellan klockan 11 på förmiddagen och 20 på kvällen, varje dag i veckan. Sista insläpp sker normalt ca 30 minuter innan man stänger för kvällen. Allmänna stängningsdagar omfattas av den 1 maj, 24 och 25 december liksom på nyårsdagen.

Bra att känna till inför ditt besök

louis vuitton foundation paris information

Det går inte att ändra namnen på biljetten då du en gång har köpt den. Se därför till att namnet överensstämmer med din biljett. Ha med dig ditt pass eller ID-kort för identifikation. 

Biljetten gäller för en viss tidpunkt på dagen. Försäkra dig om att du anländer i tid eftersom du vid försening inte kan tillåtas inträde. 

Detta besöksmål är tillgängligt också för dig som använder rullstol eller har andra rörelsehinder.

Sista inträde är 1.5 timmar innan man stänger. 

Fondation Louis Vuitton kännetecknar den franska konstsjälen

Fondation Louis Vuitton är på många sätt den nya tidens konstmuseum, samtidigt som det på alla sätt hyllar den franska och europeiska konsthistorien.

Här kommer du garanterat att kunna vandra runt under ett par timmar för att njuta av allt det bästa som finns att erbjuda inom konst och kultur. Boka dina biljetter idag för en oförglömlig upplevelse under din tid i den franska huvudstaden.

Rekommenderade aktiviteter i Paris:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *