• Menu
  • Menu
Les Invalides Paris

Les Invalides – nyckeln till den franska militärhistorien

Les Invalides är en av de mest besökta byggnaderna i hela Paris och detta komplex av byggnader är en hyllning till de franska män som i krig präglat Frankrike och gjort viktiga insatser för landets historia.

Här kan du vandra runt för att se och minnas vilka de var, samtidigt som du beundrar den otroliga arkitekturen. Det är ett trevligt besöksmål för den som besöker Paris, oavsett ålder och preferenser. 

Biljetter till Les Invalides

Les Invalides Paris biljetter

Du kan om du önskar köpa dina biljetter direkt i kassan vid Les Invalides. Notera dock att detta i princip alltid betyder att du kommer att behöva köa länge, speciellt om du befinner dig i Paris under högsäsongen. Les Invalides är helt enkelt ett populärt besöksmål som innebär väntetider. 

Som alternativ kan du istället välja att köpa dina biljetter direkt hos Get Your Guide. Du slipper då själva delen där du köper biljetter och kan därigenom spara tid.

Med dessa biljetter får du tillgång till de permanenta samlingarna, Église du Dôme (Napoleons grav), Musée des Plans-Reliefs, Musée de l’Ordre de la Libération samt alla tillfälliga utställningar som finns här. Köp dina biljetter smidigt hos Get Your Guide här

Så tar du dig enklast till Les Invalides

Les Invalides Paris transport

Les Invalides ligger mitt i centrala Paris, i det sjunde arrondissementet. Detta gör det till en plats som är enkel att ta sig till, nästan oavsett var du har valt att bo under din tid i den franska huvudstaden.

Om du väljer att ta bussen kan du med fördel välja busslinje 28, 63, 69, 73 eller nummer 80. Alla dessa hållplatser ligger inom mindre än fem minuters promenad till Les Invalides och en biljett kostar 2,10 Euro enkel väg. 

För den som istället föredrar att ta metron så kan du ta alla linjer som stannar på stationen La Tour-Maubourg. Exempel på linjer är nummer 8, 12 och 13. Det är härifrån endast ett fåtal minuters promenad till själva museerna. 

Les Invalides historia

Les Invalides Paris historia

Hôtel des Invalides, på svenska kallat Invalidhotellet, är ett byggnadskomplex i det 7:e arrondissement i Paris. Det innehåller museum och monument relaterade till Frankrikes militärhistoria, men också ett sjukhus för krigsveteraner. Den mest kända delen av byggnaden är den så kallade “invaliddomen”, vilket är toppen av det kupolförsedda kapellet här. 

I byggnaderna finns bland mycket annat Musée de l’Armée – Franska arméns militärmuseum, Musée des Plans-Reliefs och Musée d’Histoire Contemporaine. Här vilar dessutom flera franska krigshjältar där den mest kända är Napoleon I.

Ludvig XIV var initiativtagaren till projektet efter en order som kan dateras till den 24 november 1670. Syftet var att skapa ett hem och sjukhus för åldrade och sjukliga soldater. Arkitekt till byggnaderna var Libéral Bruant. När projektet slutfördes år 1676 hade en vallgrav på 196 meter byggts. Själva byggnadskomplexet bestod av 15 gårdsplaner – den största var cour d’honneur, vilken var avsedd för militärparader.

Kort efter att det otroliga kapellet i komplexet stod klart så lät Ludvig XIV Mansart konstruera ett separat privat kungligt kapell som ofta kallas Église du Dôme. Inspirerad av Peterskyrkan i Rom är det en av de största triumferna för den franska barockens arkitektur.

Kupolkapellet är centralt placerat vid Cour d’honneur. Det stod klart år 1708. Dekorationen inne i kupolen målades av Le Bruns lärling Charles de La Fosse och var klar år 1705.

Den mest anmärkningsvärda graven i Hôtel des Invalides är den för Napoleon I. Napoleon var först begravd på Sankta Helena men kung Ludvig Filip I ordnade så att Napoleons kvarlevor flyttades till Paris 1840. Efter en renovering flyttades Napoleon 1861 till den mest framträdande platsen under kupolen.

Hôtel des Invalides är idag också begravningsplats för några medlemmar ur Napoleons familj, flera militära officerare som tjänstgjorde under honom, samt andra franska militära hjältar i historien. 

Detta får du inte missa under besöket

Les Invalides Paris inte missa

Vilka är då höjdpunkterna i Les Invalides? Du får självklart inte missa de berömda personer som vilar här men det finns fler saker som du bör titta efter när du väl är på plats. Här nedan får du mer information om de viktigaste höjdpunkterna som du absolut inte får missa. 

Napoleon Bonapartes grav i Église du Dôme

Detta är ett absolut måste då du befinner dig här. Dels för att Napoleon är en av de mest framstående personerna i den franska historien, men också för att det är en fantastisk plats rent arkitektoniskt och med alla de dekorationer du finner på plats. 

Samlingen av vapen och rustningar

I Les Invalides finns också en otrolig samling av vapen och rustningar. Det är en av de största samlingarna i världen och kommer garanterat att imponera den mest erfarne historieälskare inom militärhistoria. 

Guidade turer och övriga upplevelser i Les Invalides

Les Invalides Paris guidade turer

Du kan om du önskar det ta en guidad tur i Les Invalides men dessa sker inte varje dag och är dessutom svåra att boka om du inte har varit ute långt i förväg.

Genom att istället välja att boka med Get Your Guide kan du uppleva Les Invalides på egen hand, och ta del av mycket viktig information genom de informativa sektioner som finns här. 

Öppettider i Les Invalides

Du som önskar besöka Les Invalides kan bege dig till komplexet redan från klockan sju på morgonen och fram till 19.30 på kvällen. Mellan april och september kan du på tisdagar besöka Les Invalides ända till klockan 21 på kvällen. Notera dock att själva museerna inte öppnar förrän klockan 10 på morgonen och de stänger normalt sett klockan 18. 

Bra att känna till inför ditt besök

Les Invalides Paris information

Du kan endast nå museerna via Esplanade des Invalides.

Det finns inga garderober där du kan lämna dina ytterkläder under ditt besök. Se därför till att du har förberett dig för detta.

Museet är gratis att besöka för personer som är under 18 år, oavsett ursprungsland och för personer under 26 år om de är EU-medborgare. Biljetter behövs dock ändå för att komma in. 

Sista insläpp är 30 minuter innan museet stänger. Detta så att du skall hinna med att se åtminstone de viktigaste delarna av museet även om du anländer sent. 

Museet har alltid stängt den 1 januari, den 1 maj och den 25 december. Det är ett besök som är enkelt även för dig som använder rullstol. 

Läs också: Sainte Chapelle – en unik pärla i centrala Paris

Les Invalides – väl värt ett besök i Paris

Les Invalides Paris historia om Napoleon

Les Invalides kan vid första anblick kanske tyckas oviktigt att besöka för den som inte har ett specialintresse av militärhistoria men faktum är att här verkligen finns något för alla.

För oavsett vem du är har du med stor sannolikhet hört talas om Napoleon, och alla kan beundra och uppskatta domen och de vackra byggnaderna. Boka därför dina biljetter idag för en oförglömlig upplevelse. 

Rekommenderade aktiviteter i Paris:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *