• Menu
  • Menu
Ultimata reseguiden för Dublin

Den ultimata reseguiden för Dublin

Mysiga Dublin är en stad som ständigt överraskar, oavsett om det är ditt första besök eller om du varit där många gånger förut. Här finner du allt från en mycket spännande historia, god öl och kul traditioner till kultur, stor litteratur och förvånansvärt god mat.

Dublin är helt enkelt en stad att bli förälskad i och här finns det garanterat någonting som passar alla åldrar. Läs mer och låt dig inspireras inför din resa till den irländska huvudstaden, oavsett om du reser med familjen, kompisarna, på egen hand eller med din partner. 

Saker att göra i Dublin

I denna guide har vi samlat 10 saker du absolut inte får missa då du befinner dig i den mysiga staden Dublin. Eftersom vi vet hur viktigt det är att alla i resesällskapet är glada och nöjda har vi självklart sett till att här finns något för alla slags intressen och önskemål. Så ta del av våra tips och se till att du hittar rätt upplevelser för dig och ditt resesällskap under er tid i härliga Dublin. 

1. Besök Guinness Storehouse Factory

Guinness Storehouse Factory i Dublin

Guinness Storehouse ligger i hjärtat av St. James’ Gate Brewery och är en av de mest populära turistattraktionerna i hela Irland. Här flockas Guinness-älskar och nyfikna från hela världen och mycket tid och energi har lagts på att skapa den ultimata museum-upplevelsen för alla besökare

En biljett till Guinness-fabriken tar dig på en rundtur genom sju våningar av irländsk brygghistoria, där du kommer att lära dig allt om Guinness-familjen, såväl som hur den älskade stoutölen noggrant tillverkas till perfektion.

I slutet av turen kommer du att släppas av vid Gravity Bar på 7:e våningen, där du kan njuta av en uppfriskande pint Guinness med 360 graders utsikt över Dublins skyline. Beställ biljetter här

2. Upplev St Patrick’s Cathedral

St Patricks Cathedral i Dublin

St. Patrick’s Cathedral är känd som den största kyrkan i hela Irland. Katedralen grundades ursprungligen 1191 och är full av över 800 år av irländsk historia och kultur. Som du snabbt kommer att märka vid ett besök är det ett lysande arkitektoniskt underverk och dess skönhet kan upplevas både inne och ute.

Det är också den sista viloplatsen för Jonathan Swift, författare till Gullivers resor. Ett besök här är intressant för alla åldrar, speciellt om du har med dig lite större barn, som kanske till och med haft tid att lära sig mer om kyrkan i skolan eller som läst Gullivers resor.

3. Se och upplev Dublin Castle

Se och upplev Dublin Castle

Res tillbaka till det förhistoriska Dublin genom att besöka det berömda Dublin Castle. Med över 800 år av irländska minnen inkapslade i dess väggar, har denna otroliga struktur vittnat om några av de mest avgörande händelserna i hela landets historia.

Högt uppe på den högsta kullen på ägorna ser du slottet trona över Dublin. Här kan du under en dag upptäcka allt från unika trädgårdar till spännande skatter och en färgstark historia. Kul för alla åldrar i resesällskapet!

Har ni möjlighet rekommenderas ett besök under en vardag eftersom det tenderar att innebära något färre besökare. 

4. Promenera över Ha’penny bridge

Ha penny bridge i Dublin

Ha’penny Bridge är en slående unik skönhet i vitt, och känd som den första fotgängarbron som sträcker sig över floden Liffey.

Dess namn härleddes från det pris som fotgängare fick betala (en ”halvpenny”) för att korsa bron när den byggdes 1816.

Idag har det blivit ett av de viktigaste ”monumenten” eller strukturerna som identifierar Dublin. Bron kan ses på allt från vykort och turistbroschyrer till böcker och memorabilia. Varför inte ta ditt eget foto när du ändå är på plats i Dublin? 

5. Kilmainham Gaol – en viktig del av Irlands historia

Kilmainham Gaol - ultimata reseguiden för Dublin

Kilmainham Gaol är ett absolut måste för alla historieälskare. Det är ett övergivet fängelse som erbjuder guidade turer i sina restaurerade kvarter.

Här tar din kunniga guide dig genom historien om fängelset, och beskriver den extremt dåliga behandlingen av fångar under den tiden fängelset var öppet, tillsammans med otaliga andra intressanta fakta om politik och restaureringen av fängelset.

Detta är ett utmärkt tillfälle att lära sig mer om den irländska historien och varför landet ser ut som det gör idag.

6. Besök Dublin Zoo

Dublin Zoo

Vare sig du har barnen med dig eller om du reser med andra vuxna eller på egen hand så är ett besök på Dublin Zoo en garanterad hit. Här finner du djur från hela världen, i en härlig miljö där du också får chansen att lära dig mer om ditt favoritdjur och god djurhantering i stort.

Den lilla resan ut till Dublins utkanter är väl värd din tid. Missa inte den goda glassen som du hittar på samtliga kaféer på detta zoo.

7. Se natursköna Cliffs of Moher

Cliffs of Moher i Dublin

En annan spektakulär upplevelse som väntar dig strax utanför staden är en rundtur i de underbara Cliffs of Moher. Dessa naturliga underverk har också använts för olika filminspelningar, såsom Harry Potter och Halvblodsprinsen, och är en absolut hisnande upplevelse att se personligen.

Du kan besöka valfritt turistcenter i Dublin för att ordna en dagstur till Cliffs of Moher, det är ett besök du sent kommer att glömma.

8. Upplev Dublins unika dörrar

Upplev Dublins unika dörrar

Eftersom de flesta bostadskomplex är byggda för att se likadana ut (och varje enskilt hus har minimalt utrymme mellan varandra), målar de flesta husägare sin dörr i en originalfärg för att skilja dem från grannens hus.

Även om det tidigare användes för att identifiera hemmet, har det nu också blivit ett betydande kännetecken för själva Dublin.

Foton på dessa färgglada, unika dörrar finns på vykort och kalendrar i souvenirbutiker runt om i staden. Ta gärna en guidad tur för att uppleva det allra bästa av dessa dörrar, blandat med en härlig skopa kultur och historia på en och samma gång.

9. Njut i St Stephen’s Green

St Stephen's Green i Dublin

Ett av de vackraste grönområdena i hela Dublin är utan att tveka St Stephen’s Green. Här samlas Dublinborna själva för att ha picknick, spela någon sport eller bara dricka en kaffe eller motionera när andan faller på.

Denna park bjuder under sommarmånaderna också på trevliga uppträdanden och flertalet möjligheter att fika. Perfekt såväl för dig som har barn med dig på resan som du som helt enkelt vill få en eftermiddag i lugn och ro i härliga miljöer. 

10. Spendera eftermiddagen på Irlands nationalmuseum

Irlands nationalmuseum i Dublin

Ett av de bästa gratismuseerna i hela Dublin är definitivt Irlands nationalmuseum. Några av de mest anmärkningsvärda utställningarna i museet inkluderar vikingautställningen, den utsökta guldartefaktutställningen eller den anmärkningsvärda samlingen av kroppar som hittats och återvunnits från myrar över hela Irland.

Varje kropp kommer med en berättelse som kommer att ge dig en spektakulär inblick i livet för dessa män som en gång bodde i landet och nu har blivit en permanent del av irländsk historia.

Prisnivåer i Dublin

Som med det mesta i livet blir allting bäst med lite planering. Detta gäller även då du beger dig ut på resa och att ta reda på vad saker och ting kostar på plats i Dublin är alltid smart. Här har vi samlat information om vad saker och ting kostar i den irländska huvudstaden.

Allt för att du enkelt och smidigt skall kunna bilda dig en uppfattning om hur mycket saker och ting du vill göra kommer att kosta dig inom boende, mat och uteliv. 

Boende

Vill du bo bekvämt på ett hotell med ungefär fyra stjärnor kan du med fördel hitta centrala alternativ för mellan 2000-2500 svenska kronor. I allmänhet gäller att du betalar mindre ju längre tid i förväg du bestämmer dig för att boka ditt rum, men det går ofta också att finna bra erbjudanden i sista minuten.

De flesta hotell ligger på ett fördelaktigt avstånd till centrum, vilket gör det till ett nöje att besöka Dublin oavsett vilket hotell eller område du väljer. 

Läs också: Var i Dublin bör du bo? Rekommenderade områden och stadsdelar

Mat

Dublin handlar självklart mycket om pubar, men bjuder på mängder av fina pärlor när det kommer till restauranger av olika slag. En frukost ute kostar ungefär 70 och 100 kronor. Lunchutbudet är också det stort och du kan köpa riktigt billiga alternativ för så lite som 70 kronor.

Vill du ha något lite festligare även till lunch går det att hitta för priser på mellan 100 – 150 kronor. För middag betalar du mellan 100 kronor och 300 kronor, beroende på restaurang och vilken slags mat du är ute efter. 

Uteliv och alkohol

Uteliv och alkohol i Dublin

Dublin handlar av naturliga skäl (Guinness) såklart till stor del om öl och pubar, men faktum är att det finns mycket annat att uppleva då du är på plats. På senare år har flertalet trevliga vinbarer och naturligtvis klubbar med musik dykt upp i centrum.

För en öl på en lokal pub betalar du mellan 3-4 Euro, men befinner du dig mitt i de mest intensiva turiststråken får du räkna med någon Euro eller två ytterligare. Ett glas vin på ett finare ställe kostar i genomsnitt cirka 6 Euro. Alla pubar och restauranger är gratis att besöka. En del klubbar tar en inträdesavgift som brukar ligger på cirka 10 Euro.

Hur du tar dig runt i Dublin


För den som inte är förberedd kan det kosta en hel del mer än nödvändigt att ta sig runt en ny stad. Genom att i förväg ta reda på vilka alternativ som finns kommer du lättare att kunna ta beslut som passar dig och din resebudget. Här kan du läsa mer om vad som gäller för dina möjligheter att ta dig runt i Dublin. Helt enkelt de bästa alternativen för smidigare dagar under besöket. 

Buss

Bussystemet i Dublin är bra och du kan lätt ta dig runt staden med hjälp av bussen. Du betalar som vuxen 3,30 Euro för en enkelbiljett som då gäller för resor i 60 minuter. Barn under 7 år åker gratis medan barn över sju år betalar 1,10 Euro för en resa.

Det går utmärkt att också välja att köpa ett dygnskort, tredagarskort eller veckolångt kort och då kan resa så mycket du önskar under den tiden.

DART Transit System

Taag DART Transit System transport - ultimata reseguiden för Dublin

Dublin erbjuder ingen tunnelbana men väl ett system med tåg som tar dig runt i staden på ett enkelt sätt. Du köper normalt sett ett dagspass som kostar 6 Euro för en vuxen och kan då resa hur mycket du önskar det under den dagen.

Fungerar normalt sett väl, speciellt om du är beredd att promenera några hundra meter för att komma ända fram till dörren på det besöksmål du vill uppleva för dagen. Stationerna är trots allt begränsade.

Taxi

Att ta taxi är ett lite dyrare alternativ jämfört med att välja tunnelbana eller buss, ibland kan det dock vara mycket smidigt om du tex vill ta dig hem sent på kvällen. Det finns ett antal taxibolag i staden och du känner igen de auktoriserade genom att de har en skylt uppsatt där fram i bilen som indikerar detta.

Varje resa har en grundläggande tariff på 4 Euro. Utöver detta betalar du sedan 1,35 Euro per kilometer du reser. 

Citycyklarna

Befinner du dig i Dublin på sommaren är det en fin möjlighet att istället välja citycyklarna när du har behov av att ta dig runt i staden. Det är extremt billigt då ett dagspass kostar dig 5 Euro medan ett tredgarspass bara kostar dig 10 Euro. Perfekt för alla som vill kombinera motion med nöje.

När är det bäst att resa till Dublin?

Med sin geografiska placering längst österut i Europa är det naturligtvis så att Irland och Dublin bjuder på ett varierat väder. Varje årstid har dock sina egna fördelar och när du väljer att resa beror på en mängd personliga önskemål och preferenser. 

Vintern i Dublin bjuder i allmänhet på kalla temperaturer med blöta inslag men för dig som inte har några problem med att klä dig varmt finns det också flera fördelar med att välja denna årstid för din resa. Varför inte passa på att uppleva den vilda naturen runt den irländska huvudstaden eller njuta av att slippa de värsta turistgrupperna. Det är en härlig tid att besöka Dublin när du är en av lite färre turister.

När är det bäst att resa till Dublin - våren

Våren betyder oftast en temperatur på mellan 5 – 13 grader och kan med fördel upplevas i Dublin tack vare de många promenadvänliga stråk som staden bjuder på och en mängd upplevelser som ger dig en perfekt blandning mellan inomhusaktiviteter och utomhusaktiviteter.

Om sommaren är Dublin normalt sett relativt varmt och du kan se dagar där temperaturen stiger mot 25-gradersstrecket. Samtidigt är Dublin en stad där väderleken ständigt skiftar och du får alltid räkna med att det kan komma regn eller att temperaturen plötsligt sjunker. 

Höstmånaderna betyder även de temperaturer på mellan 6-14 grader och är en härlig tid att besöka mysiga Dublin, då du får chansen att uppleva dess smala gränder och gemytliga kultur i perfekt temperatur.  

Shopping i Dublin

Dublin är kanske inte välkänt som ett shoppingmecka för modefantaster men faktum är att du här kan finna långt mer än du kanske först trodde, i form av shopping. Med ett par riktigt stora shoppingcenter liksom charmerande promenadstråk och shoppinggator kan du enkelt hitta det du söker och lite till i form av shopping i Dublin. Här finner du tips på var du kan vända dig för bästa möjliga shoppingupplevelse.

Stephen’s Green Shopping Centre

Stephen's Green Shopping Centre i Dublin

Detta är ett utmärkt shoppingalternativ för dig som enkelt vill kunna promenera runt i samma shoppinggalleria och hitta allt du någonsin drömt om och lite till. Lokalerna är fräscha och här finner du en utmärkt blandning av välkända kedjor och mer specifika butiker på den irländska marknaden.

Öppet till klockan 20 på kvällen, sex dagar i veckan. Flertalet restauranger finns i shoppinggallerian vilket gör att du aldrig behöver gå hungrig.

Moore Street Mall

Moore Street shoppingcenter är ett shoppingcenter där irländarna själva älskar att shoppa. Här finner du allt du behöver i form av såväl mode som design, men har också möjlighet att klippa håret, äta något gott, få en hudvårdsbehandling eller varför inte spela en omgång bowling i den populära bowlinghallen i centret.

Flertalet butiker erbjuder också trevliga inredningsprylar eller varför inte en souvenir att ta med dig hem från din resa. Öppet sex dagar i veckan fram till kl 20 på vardagarna samt 19 på helgen.

Grafton Street

Grafton Street i Dublin

Föredrar du shoppinggator framför shoppinggallerior är Grafton Street perfekt för dig. Här har otaliga romantiska komedier filmats, tack vare dess unika karaktär och du hittar allt från de vanliga europeiska märkena till mer unika butiker och souvenirer, allt varvat med restauranger, barer och kaféer. Öppettiderna är måndag till lördag fram till kl 19 och söndagar stängt.

The Dundrum Town Centre

Detta är det absolut största shoppingcentret i hela Irland och ett måste för dig som vill shoppa länge och mycket. Ta med hela familjen på en heldag här så kommer ni garanterat alla att finna det ni söker. Perfekt för alla som vill se till att shoppingupplevelsen blir någonting alldeles extra för samtliga i resesällskapet. Öppet till kl 20. 

George’s Street Arcade

Det är inte bara den välskötta viktorianska byggnaden som är imponerande – inne i denna arkad i stadens centrum, erbjuds ett antal spännande marknadsstånd och butiker som garanterat kommer att väcka din uppmärksamhet. Här är ledordet ”udda och kul” och det är det perfekta stället för dig som tycker att shopping skall vara en upptäcksfärd.

Cow’s Lane

På lördagar förvandlas Cow’s Lane från en rymlig gågata som kantas av otroliga butiker till en livlig designmarknad. I den tystare västra delen av Temple Bar hittar du broderade bilder, handsmidda smycken, prydnader och andra snygga potentiella souvenirer eller presenter.

Här, mer än någon annanstans, får du känslan av att du stödjer lokala hantverkare – eftersom det ofta är de som säljer varorna som finns framför dig. Ett perfekt alternativ för dig som helst av allt undviker de butiker där ”alla andra” shoppar. Kom gärna tidigt för att slippa den värsta trängseln! 


Matupplevelser och nattliv i Dublin

Dublin handlar enligt många människor mer om kulturen och människorna som bor där, än om vackra byggnader. Detta visar sig kanske som allra mest i form av en livlig matscen och ett uteliv som få storstäder i världen kan slå. Här kommer du garanterat att överraskas över de kulinariska upplevelserna och exakt hur god den där ölen faktiskt är.

För att göra allt enkelt för dig har vi här  samlat allt du behöver veta för en lyckad dag och kväll i en av Europas mest spännande huvudstäder. 

Matupplevelser

Vi börjar med att bege oss in i den spännande matkultur som du hittar i Dublins oväntade restaurangvärld. Här finner du allt från östeuropeiska restauranger till klassiska irländska rätter och fusion-mat från all världens hörn. Vi har samlat de bästa restaurangerna oavsett vad du söker efter, oavsett prisklass och med en garanterat fantastisk upplevelse varje gång. Besök, beställ och njut av Dublins många spännande restauranger.

Clanbrassil House

Belägen i ett av Dublins trevligaste områden är Clanbrassil House en favorit hos Dublinborna själva. Restaurangen är liten och serverar klassisk ”comfort food” i irländsk stil. Allt i en traditionell miljö men mysiga träbord och en känsla av att du äter på en äkta familjerestaurang. Perfekt för hela familjen, oavsett ålder och preferenser!  

Adress: 6 Clanbrassil Street Upper

Chapter One

Detta är ”fine dining” i Dublin när den är som bäst. Som en av stadens bästa restauranger är det alltid smart att boka bord innan du beger dig hit. Här kan du välja allt från avsmakningsmenyer till lunch- och middagsalternativ som är av det mer traditionella slaget. Väl värt pengarna även om du behöver betala lite mer för att äta här. 

Adress: 18-19 Parnell Square N, Rotunda

Banyi Japanese Dining

På jakt efter någonting fantastiskt att äta i Temple Bar? Då är Banyi någonting för dig. Här äter du den bästa sushin i hela Dublin, kanske i hela landet, och allt till ett bra pris, med trevlig personal och i en miljö där du garanterat kommer att trivas.

Adress: 3-4 Bedford Row

Bunsen

När du vet exakt vad du vill ha är ett besök på Bunsen allt du behöver. Menyn är liten men otroligt god och här serveras enligt många de bästa hamburgarna i stan. Missa heller inte de handgjorda pommes frites som garanterat kommer att göra att du vill återkomma gång på gång till den här Dublin-baserade restaurangen.

Adress: 22 Essex Street E

Dublin Pizza Company

Är du sugen på pizza under din tid i Dublin så finns det bara en plats du behöver – Dublin Pizza Company. Slå dig ned och låt dig överraskas av de spännande pizzorna med en otroligt god pizzabotten till. Du kommer garanterat att bli mätt och kan njuta av maten till max i en härlig miljö.

Adress: 32, 2 Aungier St

Mr Fox

Mr Fox är en populär restaurang i Dublin som serverar mat av mycket hög klass. Här är enkelhet det som styr varje beslut och måltiderna både överraskar och imponerar. Du bör alltid boka ett bord om du vill äta här, oavsett vilken tid det är i veckan.

Adress: 38 Parnell Square W

Michael’s

Denna restaurang har under de senaste fått en närmast besatt följarskara som formligen älskar allt som Michael’s erbjuder. Här kommer du inte att bli besviken. Varje dag handplockas det bästa av havets läckerheter till restaurangen och till detta kan du dricka något av det bästa vinet du smakat. Kom ihåg att boka ett bord, speciellt om du vill besöka restaurangen under helgen. 

Adress: 57 Deerpark Rd

Nattliv

Dublin är en uppenbar feststad där du garanterat kommer att trivas även när mörkret har lagt sig för kvällen. Här finner du mängder av lokala pubar, trevliga vinbarer och otroliga klubbar. Vi har här samlat de bästa tipsen för dig som vill njuta av Dublin, även kvällstid.

Yamamori Tengu

En av Dublins mest härliga nattklubbar. Här kan du få chansen att umgås med en bra blandning av lokalbor och turister, dricka gott och ha en bra kväll. Belägen mitt i centrala Dublin och erbjuder såväl en trevlig miljö som mycket goda drinkar. 

Adress: Dublin 1

The Temple Bar Pub

Det perfekta alternativet för dig som söker god öl, en skön atmosfär och en prisvärd kväll i Dublin. Extremt trevlig personal och en bra blandning av lokalbor och utländska gäster.

Adress: Dublin 2

La Cave

För en elegant och mysig atmosfär med ett otroligt vinutbud, härlig champagne och mycket mer bör du besöka denna populära vinbar i Dublin, flera gånger framröstad som den allra bästa. Tänk på att fredags- och lördagskvällar är populära så ett tips är att boka bord eller kom relativt tidigt på kvällen. 

Adress: Dublin 2

Rekommenderade aktiviteter i Dublin:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *