• Menu
  • Menu
ultimata reseguiden Galway

Den ultimata reseguiden för Galway

Härliga Galway är en stad på den irländska västkusten som på senare år har upptäckts allt mer av turister från hela världen. Det är hem för den irländska musiken och här samlas musikintresserade människor för att utöva sin kultur.

Du hittar också mängder av spännande historia, härlig pubkultur, intressant arkitektur och massor med skoj om du väljer att besöka denna stad, som passar alla åldrar. Ta del av vår ultimata resguide till Galway och se till att du inte missar något viktigt.

Saker att göra i Galway

Här har vi samlat allt du behöver veta för att göra din resa till Galway så minnesvärd som möjligt. De 10 bästa upplevelserna som du absolut inte får missa när du besöker staden med en charm som du sällan skådat någon annanstans. 

Oavsett om du reser med familjen eller tillsammans med din partner eller kompisar så kommer du garanterat att hitta kul val för er. 

1. Flanera runt i Latin Quarter

ultimata reseguiden Galway latin quarter

Latin Quarter, det latinska kvarteret, i Galway är ett krokformat distrikt med kullerstensgator i den gamla delen av stadens stadskärna. Detta är hem åt många av Galways favoritpubar, barer, restauranger, gallerier och butiker.

Om du är på jakt efter klassisk irländsk konst och hantverk kommer du garanterat att hitta detta i det här kvarteret. Du kan också lära dig mer om Galways historia, där ull spelade en viktig roll. 

Gatuartister och underhållare ger området en extra härlig känsla och gör att här finns något som verkligen passar alla åldrar och intressen. 

2. Upplev Eyre Square

Galways huvudsakliga centrum är Eyre Square, en kort bits promenad från Latin Quarter. Torget användes ursprungligen för marknader, dit människor sökte sig från såväl staden som landet utanför Galway.  

Ett av de nyare konstverken du hittar här är Quincentennial Fountain, med en abstrakt skildring av en av Galways typiska segelbåtar. Det finns även en bronsavgjutning i form av en staty av Pádraic Ó Conaire, en av Irlands främsta irländskspråkiga författare, och en byst av John F. Kennedy.

För dig som vill spendera en eftermiddag här hittar du också ett av Galways största köpcentrum vid Eyre Square. Detta blir till en perfekt dag för hela familjen.

3. Spendera en eftermiddag på Salthill Promenade

ultimata reseguiden Galway Salthill Promenade

Sydväst om stadens centrum ligger Salthill Promenade, två kilometer lång, och med en otrolig utsikt från den norra sidan av bukten. När vädret är vackert kan du se ända till Connemaras högsta toppar härifrån! Strandpromenaden kantas av barer, skaldjursrestauranger och kaféer.

Du kan också titta in på Galway Atlantaquaria, vilket garanterat kommer att bli en hit för barnen i resesällskapet, eller varför inte för den som helt enkelt är intresserad av djur och natur. 

4. Njut av Quay Street

Quay Street, som sluttar ner mot floden, är en rolig och livlig gata där du kan uppleva det äkta Galway, precis så som lokalborna gör det. Här finns färgglada skyltfönster, trendiga butiker och restaurang- och barterrasser. Här finner du mängder av uppträdanden och roliga upplevelser.

För den som är shoppingsugen kan du också hitta spännande, små butiker med unika produkter här. 

5. Se Galway-katedralen

ultimata reseguiden Galway katedralen

Vid första anblick kan man tro att denna katedral är mycket gammal, men faktum är att den är från 1900-talets mitt. Den är dock väl värt ett besök i det katolska Irland och arkitekturen är ett stort virrvarr och har romanska influenser i sina enkla väggar och smala halvcirkulära fönsterbågar, är gotisk i sin spårade ros ovanför huvudportalen och har inslag av renässansen i sitt tunnvalv och med sin magnifika kupol som påminner om Il Duomo di Firenze.

Ett måste för alla historie- och arkitekturintresserade besökare till Galway. 

6. Galway City Museum

Detta är ett populärt museum som är gratis för besökare och täcker Galways arkeologi, folkhistoria, konst och naturhistoria. Du kan bland mycket annat se en traditionell Galway-segelbåt, och  ”Great Mace” ett magnifikt prydnadssilver som tillverkades i Dublin i början av 1700-talet.

Självklart finns här också historia som sträcker sig ända bak till 1500-talet liksom mer nutida historia som lär dig mer om vad som gjort Galway till den stad det är idag. Passa gärna på att besöka museet en veckodag om det är möjligt, då det är färre besökare då än under helgen.

7. Den spanska bågen

Precis i närheten av Galways stadsmuseum ligger de sista bevarade valven av Ceann an Bhalla, ”the Front Wall”. Denna struktur, känd som den spanska bågen, var en del av försvaret från det gamla Martin’s Tower till Corribfloden. Bågarna har en historia från 1584 och är en viktig del av Galways historia. Spännande för hela familjen. 

8. Upplev Lynch’s Castle

ultimata reseguiden Galway lynch castle

I hörnet av Shop Street och Abbeygate Street ligger ett robust kalkstenshus som skiljer sig från byggnaderna runt omkring. Detta är Lynch’s Castle, en plats med anor från 1300-talet och med en de större delarna av byggnaden från 1500-talet.

Byggnadens ägare var familjen Lynch, som hade anglo-normanska rötter och var en av de 14 stammar som hade makten i Galway under perioden. Historien säger att James Lynch Fitzstephen, då han var borgmästare i Galway år 1493, hängde sin egen son från ett fönster här för att ha dödat en spansk sjöman.

På huvudfasaden hittar du Lynch-familjens familjevapen, och det finns även en annan inramad panel som bär Henry VII:s vapen, vilken regerade från 1484 till 1509. Detta är ett spännande besök för alla åldrar och ett måste i Galway. 

9. Aran-öarna

Där Galway Bay ansluter sig till Atlanten finns en skärgård av små klippöar som du kan nå med färja. Härifrån kan du bege dig ut till de välkända Aran-öarna, en lantlig plats som på många sätt skiljer sig från resten av Irland. Här är tex gaeliska fortfarande förstaspråk bland de boende. 

Öarna erbjuder spännande, förhistoriska fort som det fantastiska Dún Aonghasa, på toppen av 100 meter höga klippor på Inishmore. Detta är en dagsutflykt från Galway som du inte vill missa. 

10. Dunguaire Castle

Det ryktas att det är det mest fotograferade slottet i Irland, och tornhuset från 1500-talet är utan tvekan mycket pittoreskt. Slottet ligger cirka 30 minuters resa från Galway centrum och härstammar från 1520, då det byggdes av klanen Hynes. Du kan välja att ta en guidad tur om du kommer hit om sommaren, men det går även bra att boka guidade turer under andra delar av året, om du vill lära dig mer. 

Prisnivåer i Galway

Det är relativt prisvärt att resa till Galway om man jämför med flera andra städer i Europa. Samtidigt kan det dock vara smart att ta reda på mer information innan du åker och vi har därför samlat information om vad olika saker kommer att kosta dig under ditt besök i staden.

Detta gör det enklare att planera för en bra budget på plats.

Boende

ultimata reseguiden Galway boende

Ett fyrstjärnigt hotell i centrum av Galway går att hitta för mellan 900 SEK till 1400 SEK per natt. Är du villig att istället välja ett hotell något längre ut från staden kan du hitta lägre priser än så men får såklart räkna med att i dessa fall betala för kollektivtrafik eller taxi istället.  

Läs också: Var i Galway bör du bo? Rekommenderade områden och stadsdelar

Mat

Galway är fullt av härliga restauranger med mat från all världens hörn. Detta betyder att du som besöker staden med fördel kan hitta restauranger i din prisklass. För en lunch på en kedja eller en enklare måltid med klassisk pubmat kan du räkna med att betala cirka 60 – 90 SEK.  Föredrar du en lunch på en något dyrare restaurang måste du betala cirka en hundralapp eller något mer. 

Middagar går att få för mellan 70 – 200 SEK, allt beroende på om du vill äta på finare matställen eller hellre väljer något billigare. Oavsett dina preferenser har du garanterat mycket att välja på i mysiga Galway. 

Uteliv och alkohol

Att gå ut i Galway kan vara både dyrt och billigt, även om de flesta ställen erbjuder relativt billiga kvällar för dig som reser med en budget. Det finns krogar bortanför turiststråken där du betalar så lite som 4 Euro, alltså cirka 40 kronor för en öl. De större restaurangerna och barerna tar i genomsnitt 6 – 8 Euro för en stor stark i jämförelse. 

Samtliga klubbar har en inträdesavgift vilken brukar ligga på mellan 100 – 120 SEK.

Hur du tar dig runt i Galway

Så hur tar du dig då bäst runt i Galway när du är där som besökare? Det finns ett antal alternativ för alla som befinner sig i staden och här får du informationen du behöver för att göra rätt val för just dig och ditt resesällskap. Du kan då planera för rätt budget för att sköta det hela på bästa sätt. 

Spårvagn

Det finns en spårvagnslinje i Galway som går i en cirkulär form runt staden. Du köper din biljett enklast online, men det går också att handla den av biljettförsäljaren på spårvagnen. För detta betalar du mellan 1,35 och 1,90 Euro för en vuxenbiljett, samma som på bussarna. Barn betalar halva priset. Spårvagnarna går fram till cirka klockan 21 på kvällen. 

Buss

ultimata reseguiden Galway buss

Även buss är enkelt att ta i Galway och du använder samma resekort eller biljetter som de som finns på spårvagnen. Priserna är också desamma och du kan resa på en validerad biljett under en och samma timme, såväl på spårvagn som buss. Även här köper du biljetter på bussen, i maskiner som finns i anslutning till busshållplatsen eller online.

Taxi

Att resa med taxi i Galway är inte lika billigt som i exempelvis östra Europa. Samtidigt kan det vara ett smart färdsätt om du till exempel är på väg hem till hotellet efter en utekväll och ni är flera som reser tillsammans. En taxiresa inom centrala staden kostar 3,80 Euro i grundpris plus 1,25 Euro per kilometer som du reser.  Välj alltid en trygg och auktoriserad taxi. ¨

Cykel

Sist men inte minst kan du såklart välja att istället hyra en cykel och trampa runt i staden för egna ben. Normalt pris för en cykel under 24 timmar är cirka 15 Euro och för två dygn gäller ungefär 25 Euro. Självklart kan du också hyra en cykel kortare tid än så men priset blir sällan billigare. 

När är det bäst att resa till Galway?

ultimata reseguiden Galway sommer

Vilken tid på året är det då bäst att resa till Galway. Finns det en årstid som är bättre än andra eller passar alla lika bra? Svaret på detta beror naturligtvis på dina preferenser och vad just du föredrar. 

Sommaren i Galway är oftast varm och skön, men kan på grund av det geografiska läget ibland vara blåsigt. Vädret kan också skifta fort och regn kan dra in från havet. Fördelen är dock att detta ofta är övergående. Vad gäller temperatur kan du räkna med cirka 20 grader. 

Hösten är en fin tid i staden och du som reser då kan ofta få uppleva temperaturer på upp till 10-13 grader. Kom dock ihåg att ta med en tunn jacka för kyliga kvällar eller för när vädret skiftar snabbt. 

Om vintern tenderar det att regna och det mesta känns kallt och rått i Galway. Ibland kommer det snö som snabbt blir till regn. Termometern visar sällan över 7 grader vilket betyder att du måste klä dig varmt. 

Om våren kommer grönskan åter och även under denna period går det att uppleva upp till 15 grader, förutsatt att du besöker Galway under senvåren. 

Alla årstider har med andra ord sin charm och bara du väljer vilken som passar dig bäst att resa på.

Shopping i Galway

ultimata reseguiden Galway shopping

Kort sagt kan man snabbt konstatera att Galway innebär rolig shopping! Här finner du allt från de vanliga modekedjorna till små, lokala butiker med inhemska designers. Galway är med andra ord rätt plats för dig som gillar att upptäcka ny shopping i en trevlig miljö. Vi har här samlat allt du behöver veta om vart du ska gå för att få en riktigt trevlig shoppingdag.

Galway Shopping Centre

Galway Shopping Centre är ett av de mest populära shoppingcentren som finns i Galway. Här handlar du allt från de mest välkända märkena i Europa till leksaker och inredning. Det finns helt enkelt något för alla.  

Dessutom finns här trevliga restauranger och kaféer där du kan slå dig ned för att ta något gott att dricka eller äta. Sedan är du redo för att shoppa vidare igen. Butikerna här har öppet till 21 på kvällen och många öppnar redan vid klockan tio så du har många timmar på dig för att handla och ha kul på vägen. 

Eyre Square Centre

Den som besöker Galway bör utan tvekan också göra ett besök på Eyre Square Centre, ett av de mest välkända shoppingcentren i hela västra Irland. Här kan du shoppa snyggt mode och äta något gott på de trevliga restaurangerna. Detta är ett shoppingcenter som passar alla intressen och smaker. Öppet till 21 på kvällen. 

Shop Street

Detta är en stor shoppinggata med historiska anor, där du finner mängder av individuella butiker där du kan handla trevliga saker att ta med dig hem från din tid i Galway. Vare sig du är ute efter mode eller en souvenir så finns här mycket att upptäcka. Butikernas öppettider varierar något beroende på butik, men du kan i allmänhet finna att de är öppna från cirka 10 på morgonen till 19 eller 20 på kvällen.  

Quay Street

Quay Street är den utmärkta gatan att shoppa på för dig som också gillar att uppleva folkvimlet i staden du besöker på en och samma gång. Här finner du också trevliga gallerier och mycket annat som gör en shoppingdag här till en riktig helhetsupplevelse. Passa på att shoppa loss bland unika designbutiker och ta gärna något gott att äta på en av de trevliga restaurangerna här. 

Matupplevelser och nattliv i Galway

Galway är en härlig mix av kreativa människor och detta har bidragit till att man också kan hitta restauranger och matupplevelser av olika slag i staden. Här har vi samlat informationen du behöver för att få en riktigt bra vistelse i Galway vare sig det handlar om att äta lunch eller gå ut och dansa hela natten. Ditt äventyr väntar på dig. 

Matupplevelser

ultimata reseguiden Galway restaurant

I Galway kommer du garanterat att överraskas av det stora utbudet av trevliga restauranger. Här finns helt enkelt oändliga möjligheter och hela tiden poppar nya, spännande restauranger upp. Detta är staden där det enkla ofta är det bästa, och du kan med fördel äta dig igenom denna spännande stad under din vistelse här. 

The Quay Street Kitchen

Quay Street Kitchen är belägen i Galways kulturkvarter (The Latin Quarter), och är en populär restaurang att äta på för såväl lokalbor som besökare. Här får du en livlig och härlig atmosfär och god och hjärtlig mat. Ofta bjuds du till och med på levande musik. 

Restaurangen fokuserar på allt som är glutenfritt och veganskt men erbjuder garanterat något för alla smaker. 

Adress: 1 Quay Street

Loam

Loam fick en Michelin-stjärna redan 2015 och har behållit den sedan dess. Restaurangen är välkänd bland foodie-gemenskapen. Här finner du gemensamma matbord prydda med löv, samt privata, runda bord för mindre grupper eller par. 

Som du kan förvänta dig av en restaurang av denna kaliber erbjuder de spektakulär mat. Menyn ändras dagligen beroende på tillgången till lokala råvaror. Välj gärna avsmakningsmenyn för en extra unik upplevelse. Boka alltid bord för att vara säker på att få en plats. 

Adress: Fairgreen Road

The Pullman Restaurant

Restaurang Pullman är en unik upplevelse då den ligger i två originalvagnar från Orientexpressen, som elegant har restaurerats till sin forna glans. Du måste alltid boka bord för att få en plats och tänk på att göra detta långt i förväg då upplevelsen är populär. 

Börja din Pullman-matupplevelse med cocktails (det finns alkoholfria alternativ). Till middag kan du välja pilgrimsmusslor med träsyra och pancetta, en huvudrätt av sammetsfläsk med äpple, palsternacka och inlagda senapsfrö, eller pärlkornsrisotto. Avsluta sedan med någon av de goda desserter som serveras här. Du kommer inte att bli besviken. 

Adress: Glenlo Abbey Hotel & Estate

Dela Restaurant

Denna restaurang är en undangömd pärla på Dominick Street, i centrala Galway. Här kan du äta frukost om du kommer på morgonen och lunchtid eller på kvällen går det utmärkt att ta del av de goda fiskrätterna eller varför inte något av de vegetariska alternativen om du föredrar det. Självklart finns här också flertalet kötträtter, där fläsket rekommenderas lite extra. 

Allt som allt är atmosfären mycket lugn och mysig. En personlig upplevelse.

Adress: Dominick Street Lower

Éan

Detta är en restaurang där fokus ligger på enkla men otroligt goda måltider, liksom desserter och mängder av goda bakverk. Det är ett fridfullt och härligt ställe, där du med fördel kan spendera lång tid med att njuta av det du beställer in. Prova gärna de goda croissanterna eller varför inte rödspättan med äkta Connemara-räkor. Du kommer garanterat inte att bli besviken på detta trevliga kafé. 

Adress: Druid Ln

Aniar

Aniar är irländsk matlagning när den är som bäst. Här kan du äta allt från en unik avsmakningsmeny till goda huvudrätter. Allt har Michelin-klass och du bör alltid boka bord för att vara säker på att få en plats.  

Detta är en helhetsupplevelse du inte vill missa om du älskar mat och befinner dig i Galway. Personalen är mycket kunniga och du kan med fördel fråga dem om rekommendationer om du önskar. 

Adress: 53 Dominick St Lower

The Dough Bros Pizza

Älskar du riktigt god pizza? Då får du inte missa denna härliga restaurang med vad som allmänt sett anses vara den godaste pizzan på hela Irland. De vedeldade ugnarna gör att smaken blir otrolig och du kommer alltid att mötas av gladlynt och trevlig personal. Missa inte någon av de otroliga dipper som erbjuds till maten här. Detta är en riktig hit för hela familjen! 

Adress: Cathedral Buildings, 1 Middle St

Nattliv

ultimata reseguiden Galway nattliv

Nattlivet i Galway är fullt av atmosfär och chansen är stor att du kommer att träffa nya människor som gärna pratar bort en stund med dig. Här finner du allt från dekadenta barer till prisade ölhak såväl som unika klubbar där partyt fortsätter hela natten. Vi har här listat ett par tips på vart du kan bege dig om du vill fortsätta ut i natten efter att ha avslutat din middag. 

DNA 

Centralt beläget på Eyre Square ligger denna populära nattklubb där du med fördel kan dansa till långt in på natten eller njuta av något gott att dricka i baren. Populärt bland såväl lokalbor som besökare och en plats där du kommer att trivas oavsett ålder. Öppnar sen kväll, alla dagar i veckan utom söndag och måndag. 

Adress: Eyre Square

Sheridans Wine Bar & Wine Shop

Känner du för en lugn kväll där du kan njuta av ett glas vin eller två? Då är ett besök på Sheridans Wine Bar & Wine Shop perfekt för dig och ditt resesällskap. Personalen är mycket kunniga inom sitt område så du kommer garanterat att få en trevlig kväll. Boka gärna ett bord om du vill komma hit på en kväll på helgen.
Adress: 14 Churchyard Street

The Front Door Pub 

En pub med hög stämning, en bra blandning av besökare samt kul band som gör dig glad. På många sätt en typisk pub men med extra allt. Här får du den äkta irländska känsla du drömmer om inför din resa till Galway och du är i princip garanterad en riktigt bra kväll. Många bra ölsorter och ett stort utbud av drycker! 

Adress: 8 Cross Street Upper

Rekommenderade aktiviteter i Galway:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *