• Menu
  • Menu
norrsken island

Island: Norrsken på rundtur med buss från Reykjavík

För den som besöker Island så är det ofta naturfenomenen som finns här som lockar mest. Detta är inte så konstigt eftersom många av dessa inte finns någon annanstans, eller i alla fall ses mer frekvent i just denna del av världen.

Bland dessa hittar du norrskenet, ett fenomen som är vida berömt och som intresserar och fascinerar alla åldrar. Genom att boka en guidad tur för att få se norrskenet på Island så kommer du att öka dina chanser för denna unika upplevelse. 

Biljetter till rundtur med buss för att se norrsken

norrsken island biljetter

Det finns ett antal turföretag som arrangerar turer för att se norrskenet. Du kan till exempel köpa biljetter till sådana direkt på plats i Reykjavik och på turistinformationen. Detta kan dock vara riskfyllt då biljetterna ofta försvinner snabbt och du dessutom måste köa för att köpa dem.

Istället är det ett smart val att välja att köpa biljetterna från Get Your Guide. Du slipper då kön, är garanterad en plats och i biljetten ingår utöver en guide dessutom inträde till Auroramuseet.

Fördelarna är helt enkelt många. Boka dina biljetter smidigt här

Så tar du dig enklast till upphämtningsplatsen

norrsken island transport

För dig som vill uppleva norrskenet så tar du dig med fördel till upphämtningsplatsen vid Þórunnartún 6, busshållsplats 12, mitt i centrala Reykjavik.

Du når denna med en promenad från centrum som inte tar mer än tio minuter, men det går också fint att ta alla busslinjer som stannar vid busshållsplats 12 för att komma hit 

Norrskenets historia

norrsken island historia

Norrsken, också kallat Polarsken eller Aurora Borealis, uppenbarar sig som virvlande floder av grönblått ljus på den klara natthimlen. Det dansar och rör sig nyckfullt, ibland knappt märkbart, för att plötsligt växa sig intensivt levande.

Enkelt förklarat är fenomenet aurora en växelverkan mellan solvinden och jordens magnetiska fält. Solvinden består av laddade partiklar som solen utsöndrar.

Dessa fångas upp av jordens magnetiska fält och dras till polerna i väldigt hög hastighet.

Norrskenet uppstår när partiklarna kolliderar med atomer och molekyler i jordens övre atmosfär (jonosfären) och förvandlar kinetisk energi till visuellt ljus. Det är möjligt att se norrsken på det norra halvklotet och då gäller att ju längre norrut du befinner dig, desto större är chansen för att du skall se skenet. 

Detta får du inte missa under turen

norrsken island inte missa

Att se norrskenet är ett naturfenomen som talar för sig självt. Samtidigt finns det ett par saker under en tur som du inte får missa att tänka på för att få en optimal upplevelse. Du hittar dessa här nedan. 

Besök Auroramuseet

Detta museum ingår i din tur för att se norrskenet och är väl värt din tid om du vill lära dig mer om detta spännande naturfenomen. Det är också ett utmärkt tillfälle att skaffa sig ytterligare information som kan hjälpa dig att få ut ännu mer av din upplevelse på Island. Investera därför lite tid i att besöka museet när du har chansen. 

Ställ alla frågor till din guide

Din kunniga guide är en osinlig källa till kunskap när det kommer till just norrskenet och du bör därför ta chansen att verkligen lyssna in vad han eller hon har att berätta när du är ute på utflykten. Detta kommer att förhöja din upplevelse ytterligare. 

Guidade turer och övriga upplevelser för att se norrsken

norrsken island guidade turer

För dig som drömmer om att se norrskenet så är du inte ensam. Det finns också flertalet guidade turer som du kan ta om du föredrar att se norrskenet under en busstur.

Nackdelen för dig som väljer att boka dessa på plats är att platserna snabbt tar slut och att det inte finns några garantier för att du kan hitta en ledig plats hos ett annat företag. Då är det enklare att boka sina biljetter med Get Your Guide för att försäkra dig om att du har din plats redan innan du reser. 

Öppettider för rundtur med buss för att se norrskenet

Rundturer med buss sker i allmänhet mellan september och april på Island. Detta då chansen för att få se fenomenet är störst då. Det är alltid kvällstid som gäller för att se norrskenet och rundturerna öppnar för bokning från klockan 21.30 på kvällen. Detta gäller varje dag på året, utom de större helgdagarna så som jul, den 1 januari och liknande datum. 

Du hittar en enkel översikt över vilka datum som är möjliga att boka hos Get Your Guide.

Bra att känna till inför ditt besök

norrsken island information

Detta är en upplevelse som sker utomhus vilket betyder att du rekommenderas att bära bekväma skor och varma kläder. 

Turen är inte lämplig för barn som är under åtta år. Alla barn under arton år behöver ha sällskap av en myndig vuxen. 

I turen ingår gratis inträde till Auroramuseet, men endast den dag då du har bokat din tur. Ingen återbetalning sker för denna enskilda kostnad om du väljer att inte gå in i på museet.

Sist men inte minst. Det finns inga absoluta garantier för att du kommer att se norrsken på rundturen. Det är ett naturfenomen som inte kan kontrolleras. Om du mot förmodan inte ser något norrsken så kommer inte arrangören att göra några återbetalningar, istället erbjuds du att deltaga i nästa rundtur istället. Har du lämnat Island då denna erbjuds så kommer du att få en öppen biljett som du kan använda nästa gång du kommer till landet. Den gäller i tre år.

Njut av naturfenomen på Island

Island är på många sätt det ultimata landet för alla som drömmer om att få se unika naturfenomen på plats. Här har du chansen att på riktigt få uppleva något av de mest fascinerande norrsken som kan ses från jordens yta, liksom fantastisk natur och mycket mer.

Genom att boka dina biljetter så får du en upplevelse du sent kommer att glömma från din tid på härliga Island.

Rekommenderade aktiviteter i Reykjavik:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *