• Menu
  • Menu
ultimata reseguiden Napoli

Den ultimata reseguiden för Napoli

Napoli är en italiensk stad som du garanterat inte får missa om du älskar smala gränder, mysiga restauranger, en livlig kultur, spännande historia och färgstark arkitektur. Allt i en skön miljö och en väderlek som de allra flesta av oss bara kan drömma om.

Här får du reda på allt från vad du ska göra på plats och vart du ska äta till hur du tar dig runt samt när det är bäst att åka dit. Så vad väntar du på? Hitta dina favoritställen i staden redan idag genom att boka din nästa resa till otroliga Napoli redan idag. Det kommer att ge dig minnen för livet som du inte vill missa. 

Saker att göra i Napoli

Här har vi samlat information om de 10 bästa sakerna att göra då du är på plats i vackra Napoli. Olika typer av platser som passar de allra flesta smaker och intressen. Så oavsett vem du reser med och hur länge ni blir borta – prova en eller flera av dessa turistmål så kommer du garanterat att känna att din resa till härliga Napoli blev väldigt lyckad.

Vem vet, kanske blir staden en ny favorit som du och familjen väljer att återkomma till år efter år efter att ha varit här en gång. 

Besök Vesuvius

ultimata reseguiden Napoli vesuvius

Det går inte att resa till Napoli utan att överväldigas av det gigantiska Vesuvius. Det är en vulkan som senast fick sitt utbrott år 79 e.Kr. och orsakade förstörelsen och begravningen av Pompeji och Herculaneum.

Vesuvius är den enda vulkanen på det europeiska fastlandet som har fått ett utbrott under de senaste 100 åren.

Idag kan du ta en busstur från centrum för att besöka detta magnifika naturfenomen och klättra uppför dess sluttningar för att titta in i kratern.

En vandring tar mellan 20-30 minuter och anses inte vara alltför utmanande – utsikten från toppen på en fin dag är fantastisk och mycket intressant. Ett minne för livet för alla som väljer att resa till och upptäcka den härliga staden Napoli och dess omgivningar. 

Se det Arkeologiska museet

Museet är beläget i en trevlig byggnad från 1750-talet, med anor från militären. Här kan du hitta en omfattande samling som inkluderar ett brett utbud av romerska och grekiska artefakter plus ett urval av verk från både Pompeji och Herculaneum.

Är du intresserad av antikens historia är detta rätt plats för dig. Kom gärna en veckodag för att slippa de långa köer som ibland uppstår på helgen, speciellt under högsäsong. Passar utmärkt för dig som reser med andra vuxna eller lite större barn. 

Upplev ruinerna i Pompeii

ultimata reseguiden Napoli Pompeii

Ett absolut måste när du befinner dig i Napoli är naturligtvis ruinerna i Pompeji. Detta var en gammal stad som låg i skuggan av det ikoniska berget Vesuvius och som drabbades av ett vulkanutbrott som var förödande år 79 e.Kr. Trots förödelsen och mängden lava som vällde över staden står Pompeji idag kvar i ett tantastiskt skick – detta tack vare det enorma lager av aska som placerades över och bevarade ruinerna och de människor som blev fast där. 

Idag kan du besöka Pompeji och vandra genom de omfattande ruinerna. Särskilt intressanta sevärdheter inkluderar Amfiteatern, Case del Fauno, Apollontemplet och Jupitertemplet.

Utforska San Gennaro-katakomberna

Har du någonsin velat utforska en hemlig underjordisk värld som rymmer en enorm mängd detaljer och passager? Detta är precis vad San Gennaro-katakomberna erbjuder dig och du kan hitta ingången till denna utomjordiska plats nära Basilica dell’Incoronata i norra delen av staden. Väl under jorden hittar du ett nätverk av tunnlar och gångar som kantas av gravar och kryptor som går tillbaka till antikens historia. 

En guidad rundtur i katakomberna kommer att ge en minnesvärd upplevelse och en sann inblick i Napolis historia. Ett utmärkt besöksmål för hela familjen och mycket spännande för barnen.

Se Castel Nuovo

ultimata reseguiden Napoli Castel Nuovo

Castel Nuovo sticker ut som ett av de främsta inslagen i Napolis skyline. Beläget i centrum är det lättillgängligt och en av de viktigaste historiska platserna i staden. Slottet byggdes år 1282 och har 5 cirkulära torn och en fantastisk triumfbåge som lades till vid ett senare tillfälle.

Ta en rundtur i slottet och beundra de vackra tornen, stå inne på den centrala gården, beundra det målade taket i Barons Hall och få längst uppifrån en otrolig utsikt över Napoli. 

Besök Capella Sansevero

Det finns många kapell och kyrkor i hjärtat av Napoli, och Sansevero-kapellet är ett riktigt bra exempel på detta. Kapellet byggdes år 1590 och var en gång en privat byggnad som ägdes av hertigen av Torremaggoire. Kapellet ligger i centrala staden, inte långt från hamnen och Castel Nuovo.

Även om detta kapell är ganska enkelt och anspråkslöst från utsidan, är interiören spektakulär. Kapellet innehåller en enorm mängd konstverk och flera kända skulpturer. Ett utmärkt val för alla som är intresserade av konst, historia och kultur. 

Besök Castel dell’ovo

ultimata reseguiden Napoli castell dell ovo

Detta slott är ett av de första som du ser tack vare dess placering i hamnen i Napoli. Marken är nu ansluten till fastlandet men var en gång en ö. Som den äldsta kvarvarande befästningen i Napoli, byggdes Castel dell’Ovo i början av 600-talet f.Kr. och har fungerat för försvaret av staden sedan dess.

Slottet är öppet för allmänheten och det är en fantastisk plats att utforska för alla åldrar – promenera genom gångar och valv och titta ut över Medelhavet. Du kan också hitta flera konstutställningar och utställningar om slottets historia här. Ett perfekt besöksmål för hela familjen. 

Upplev folkvimlet på Piazza del Plebiscito

På detta viktiga torg i Napoli finner du bland mycket annat det kungliga palatset och den kungliga basilikan. Detta stora öppna utrymme är fyllt med viktiga byggnader och statyer och förutom de ovan nämnda platserna finns här också Palazzo Salerno, prefekturpalatset och en staty tillägnad Karl III av Spanien. Ett besök här är en nödvändighet när du är i Napoli och du får allt på en och samma plats – folkvimmel, kultur, historia och mer. 

Upplev San Domenico Maggiore

Denna otroliga kyrka i centrala Napoli är ytterligare en som du inte får missa. Den är vackert dekorerad och grundades ursprungligen av dominikanbröderna år 1324. Kyrkan ligger i centrum av stadens gamla stadsdel, nära universitetet och tunnelbanestationen Dante. Kyrkan är full av renässanskonstverk, skulpturer och dekorationer och är enormt överdådig – paneltaket är förgyllt med guld och högaltaret är också ett fantastiskt mästerverk.

Dessutom finns det också en ”skattkammare” som innehåller en uppsjö av religiösa artefakter, kläder, accessoarer och andra prydnadssaker. Detta är ett besök som passar hela familjen och som även barnen kommer tycka är spännande. 

Ät äkta napolitansk pizza

ultimata reseguiden Napoli pizza

När du befinner dig i Napoli får du självklart heller inte missa att äta äkta napolitansk pizza. Detta är något som lokalborna själva är mycket stolta över, och det är enligt många den allra bästa pizzan i hela världen.

Det bästa du kan göra är att besöka någon av de enkla, och mycket små pizzerior som du finner i Napoli för detta ändamål. Du kommer inte att bli besviken och detta är en absolut måste när du befinner dig i staden. 

Prisnivåer i Napoli

För den som vill kunna planera sin resa kan det vara bra att ta reda på ett ungefär vad saker och ting kommer att kosta när man är i härliga Napoli. Här har vi samlat den grundläggande informationen om allt från boende och mat till uteliv och alkohol. Allt för att du ska kunna ta rätt beslut för just dig när du är på resa. 

Boende

ultimata reseguiden Napoli boende

Ett fyrstjärnigt hotell i centrala Napoli kommer att kosta dig allt mellan 1500 – 2500 kronor. Detta är något dyrare än många andra städer, men väl värt det tack vare att Napoli är en otrolig stad att besöka. Är du villig att boka till sista minuten-pris eller bokar långt i förväg så kommer du garanterat att få det bästa priset. De mest centrala hotellen är i allmänhet också de dyraste. 

Läs också: Var i Napoli bör du bo? Rekommenderade områden och stadsdelar

Mat

Napoli är på många sätt Italiens hjärta när det kommer till mat och här finns därför mycket att erbjuda. Här finner du allt från en frukost på pub för cirka sjuttio kronor till enklare frukostalternativ som sällan kostar dig mer än trettio kronor. 

Lunch kan kosta relativt mycket i Napoli, mycket tack vare den höga nivån på maten här, men det finns också mängder av billigare alternativ. Du kan med andra ord betala mellan femtio kronor och etthundrafemtio kronor för en lunch här. 

Middagen kan intas i princip var som helst och beroende på om du väljer en finare restaurang eller något mer grundläggande får du betala olika priser. Du får räkna med att betala allt från hundra kronor till tvåhundra kronor för din middag här.

Uteliv och alkohol

Att gå ut är roligt i Napoli. Även här varierar priserna kraftigt och det går att dricka italienskt vin för så lite som 2 Euro per glas men också upp till 10 euro per glas. Öl varierar i allmänhet mellan 3-4 euro och 8-9 Euro per glas. 

Klubbar har normalt sett inträdesavgift och denna ligger på mellan fem till 15 Euro beroende på klubb. 

Hur du tar dig runt i Napoli
Vilket är då det bästa sättet att ta dig runt i Napoli? Detta är den stora frågan för alla som besöker staden för första gången och vill försäkra sig om att det går så smidigt som möjligt att resa. Vi har här samlat information om det bästa sättet att ta sig runt i staden. Vi vill dock börja med att slå ett slag för att promenera men kommer självklart berätta mer om även andra sätt. 

Taxi 

Att åka taxi är enkelt i Napoli och det finns många bolag att välja bland. Grundpriset för en taxiresa är 4,50 Euro, 5,50 Euro om det är sent på kvällen. Sedan betalar du 0,05 Euro per 65 meter som du åker. En resa inom centrum behöver med andra ord inte bli jättedyr. 

Buss

ultimata reseguiden Napoli buss

För en bussbiljett betalar du 1,10 Euro som vuxen. Föredrar du det kan du istället välja att betala 4,50 Euro för en dagbiljett och detta är alltid det bästa alternativet om du vet att du kommer att göra flera resor per dag. Du köper din biljett direkt på bussen eller i kassor och maskiner som finns i anslutning till hållplatsen. 

Metro

Metron är liten med bara 2 linjer, men effektiv om du bara rör dig i centrum. Här betalar du också 1,10 Euro för en vuxenbiljett och det går fint att använda denna inom 30 minuter om du också vill resa på en buss. Barn under sex år reser i allmänhet gratis på både bussar och metron.

När är det bäst att resa till Napoli?

ultimata reseguiden Napoli sommer

Napoli är en stad som kan besökas året om, oavsett väder. Detta har att göra med att de alltid finns något spännande att upptäcka i staden och att du med stor sannolikhet kommer att uppleva milt väder, även om vintern. 

Under sommaren kan temperaturerna nå hela 30 grader och du får då vara beredd på att det blir väldigt varmt i staden. Parkerna fylls med människor och alla uteserveringar är fulla. 

Om hösten kan du med fördel ta långa promenader för att uppleva Napoli när staden är som allra bäst. Vädret kan variera mellan solsken och regn och temperaturen ligger på cirka 15 grader. 

Om vintern kan det snabbt bli kyligt i Napoli, även om många dagar även denna tid på året erbjuder skönt och milt väder. Räkna med att vara klädd för det mesta. Temperaturerna varierar mellan noll och tio grader. 

Möter du våren i Napoli får du temperaturer på mellan 10-15 grader. Det är trevligt att se hur värmen är på väg och du kommer garanterat att känna att du befinner dig i södra Europa. 

Shopping i Napoli

ultimata reseguiden Napoli shopping

Napoli erbjuder mycket trevliga shoppinggator och gallerior där du kan hitta roliga saker. Det mesta finns dessutom till ett bra pris och du kan göra riktiga fynd på plats i staden. Självklart finns här dock också alla de lyxigaste märkena på marknaden. Här finner du information om bra områden att handla i då du är i modemässiga Napoli. Allt från gallerior till enskilda butiksgator. 

Via Toledo

Via Toledo är den mest kända shoppinggatan i hela Napoli och dess främsta shoppingstråk. Det är ofta den första upplevelsen du som shoppare får när du besöker staden. Den här gågatan sträcker sig genom en stor del av stadens centrum och inkluderar många sevärdheter längs vägen, något som gö en shoppingdag här till ett utmärkt tillfälle att också få uppleva kultur och historia. 

Du hittar många internationella märken här, inklusive H&M, Zara och Promod, samt massor av gatuförsäljare och karaktärsfulla butiker på de många sidogatorna som finns i området. 

Centro Commerciale Auchan

Shoppingcentret Auchan har över 80 butiker fördelade på flera våningar och är bekvämt beläget i de centrala delarna av staden.

Du hittar alla vanliga butikerna du kan förvänta dig i ett modernt köpcentrum. Allt från internationella märken, till italienska alternativ som du kanske inte ens kände till. Om du är sugen på en paus med lite mat hittar du ett stort urval av restauranger i detta shoppingcenter. Öppet till 21 sex dagar i veckan.

Spaccanapoli

Denna långa gata är huvudgatan som passerar genom den gamla stadsdelen i Napoli och här kan du med fördel shoppa om du föredrar små och mysiga butiker där du hittar oväntade saker. Dessa butiker blandas dock med flertalet välkända märken och någonting för alla intressen. Öppettiderna i dessa butiker varierar beroende på butik, men är vanligtvis mellan cirka 10 på morgonen och fram till 19 eller 20 på kvällen. 

Mercato di Porta Nolana

En av de mest populära marknaderna i Napoli! Detta gör den livliga marknaden till ett absolut måste i din agenda under din tid i staden. Även om du hittar massor av de klassiska souvenirbutikerna här, kan du istället fokusera din energi på all den härliga färska frukt, grönsaker, kött och andra produkter som gör marknaden mer än väl värd ett besök.

Här kryllar det av liv året om och du kommer inte att bli besviken efter att ha promenerat runt här under en förmiddag eller två.

Galleria Umberto I

Här har du en plats du definitivt skall besöka om du befinner dig i Napoli och vill shoppa. Här kan du shoppa flera välkända märken i en miljö som är perfekt också för den som är intresserad av arkitektur. Självklart finner du också bra restauranger och annan underhållning i närheten, om du vill avsluta din shoppingdag på ett extra trevligt sätt. Öppet till 20 och 21 på kvällen. 

Matupplevelser och nattliv i Napoli

Napoli är en plats för dig som gillar att njuta även kvällstid. För dig som också vill uppleva nattlivet kommer du inte att bli besviken. Här är ålder irrelevant och du kan istället fokusera på glädjen i att leva och frodas.

Du kan i princip prova allting du drömmer om och lite till när du är på plats här och vi har samlat det du absolut inte får missa i matväg och för nattlivet. Allt för att din resa ska bli en underbar upplevelse. 

Matupplevelser

ultimata reseguiden Napoli restaurant

Här följer de allra bästa tipsen på vad du inte får missa när du befinner dig i Napolis underbara matvärld. Bra restauranger med lokala specialiteter likaväl som spännande fusion från andra sidan jordklotet. Du får inte missa att äta din väg genom en av världens mest innovativa städer. Napoli finns här för dig och erbjuder allt du kan tänka dig i matväg och lite till.

Ristorante Matozzi

Denna restaurang drivs av Alfonso Mattozzi och är en riktig institution i Napoli. Matsalen med träpaneler, dekorerad med historiska tryck av staden, är ett andra hem för en blandning av flera generationer i Napoli. På kvällen är det oftast mycket livligt och du rekommenderas att boka bord för att vara säker på att få en plats. 

Adress: Via Gaetano Filangieri, 16

Trattoria da Nennella

Trattoria da Nennella är Neapels mest kända trattoria, inte så mycket för sin mat som för sin högljudda och kaotiska atmosfär där avsiktligt oförskämda servitörer dansar på borden, kasta plasttallrikar med ragù över borden och – som du kan har hört – serverar frukt i en stor keramisk toalettsits. En unik upplevelse för hela familjen.

Adress: Vico Lungo Teatro Nuovo, 103/104/105

Cantina di Via Sapienza

Detta är en mycket liten restaurang för högst tio gäster och ett perfekt val för dig som vill uppleva storheten i en skål pasta med ett gott vin till. Atmosfären är mysig och du kommer garanterat att stiga ut mätt och belåten. Boka alltid bord. 

Adress: Via Sapienza, 40

Ristorante Il Garum

Detta är en av de bästa fiskrestaurangerna i den historiska stadskärnan. Gömd inne på den pittoreska Piazza Monteoliveto, mittemot den fantastiska renässansfasaden på Chiesa di Sant’Anna dei Lombardi, ligger denna välbelägna restaurang. Njut av ett noggrant utvalt urval av färska fiskrätter och drick lokalt vitt vin. Boka gärna bord.

Adress: Piazza Monteoliveto, 2/A

Trattoria Malinconico

Bakom frukt- och grönsaksmarknaden i exklusiva Vomero ligger Trattoria Malincolico. Familjen som äger stället serverar napolitanska klassiker i en avslappnad miljö där hela familjen kommer att trivas. Kundkretsen består av många lokalbor vilket ytterligare bidrar till en unik känsla om du väljer att äta här. Bra priser och god mat som är mättande. 

Adress: Via Giovanni Paisiello, 1

La Scialuppa

I Marina di Santa Luci hittar du mängder av eleganta segelbåtar men också flertalet härliga restauranger. På La Scialuppa med utsikt över vattnet njuter du av färsk fisk och pastarätter som serveras på traditionella Vietri-tallrikar. 

Adress: Piazzetta Marinari, 5

Trattoria A Pignata

Populära La Pignata är en restaurang som inte kommer att göra dig besviken om du vill äta äkta italiensk mat. Vare sig du söker fisk, kött eller pasta så finns här något för dig. Boka dock alltid ett bord för att vara säker på att få en plats, speciellt på helgen.

Adress: Vico Lungo del Gelso, 110/112

Nattliv

ultimata reseguiden Napoli nattliv

Napoli är centrum av en mycket social kultur som alltid bjuder på skratt och skoj. Därför är det inte så konstigt att du hittar barer, restauranger och uteställen att gå på oavsett vart i staden du befinner dig. Här har vi samlat tre tips som vi hoppas kan hjälpa dig på vägen. 

Club 21 

Söker du en riktigt bra klubb när du är i Napoli skall du utan att tveka besöka denna klubb Här samlas lokalborna själva för att umgås när kvällen kommer och du kommer garanterat att få en rolig kväll.  

Adress: Via Nazario Sauro, 21/B

of Old Town Wine

På of Old Town Wine kan du köpa i princip vilken slags vin du vill – och garanterat prova en eller två nya sorter som du inte smakat förut. Våga prova något nytt i staden där allting handlar om att njuta till max av varje ny dag. Adress: Calata Trinità Maggiore, 48

The Penny Black

Här dricker du god öl från hela världen. Dessutom är stämningen alltid på topp oavsett vilken tid på dygnet och dag i veckan det är. Den perfekta puben för dig som vill känna dig som hemma fastän du befinner dig som i en helt annan värld. Adress: Via Enrico Alvino, 134 B

Rekommenderade aktiviteter i Napoli:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *