• Menu
  • Menu
ultimata reseguiden Auckland

Den ultimata reseguiden för Auckland

Auckland är en spännande stad som traditionellt sett lockat till sig yngre turister liksom äldre personer som anländer via kryssningar. Idag är det dock en destination för alla och varje år kommer tusentals turister hit. Staden har otrolig utsikt över vattnet och här finner du många historiska byggnader.

Auckland överraskar med många äventyr, en spännande historia, en rik kultur och god mat. I denna lilla storstad finns något för alla människor. Du ångrar aldrig en resa till Auckland, oavsett om du reser med familjen, kompisarna eller din partner. 

Saker att göra i Auckland

I denna guide har vi samlat 10 saker du absolut inte får missa då du befinner dig i spännande Auckland. Eftersom vi vet hur viktigt det är att alla i resesällskapet är glada och nöjda har vi självklart sett till att här finns något för alla slags intressen och önskemål. Så låt dig inspireras och hitta rätt upplevelser för dig och ditt resesällskap under er tid i denna roliga stad. 

1. Besök Mount Eden, Maungawhau

ultimata reseguiden Auckland Mount Eden

En av de stora attraktionerna i Auckland är Mount Eden, eller Maungawhau, som är det ursprungliga namnet. Detta är en av stadens cirka 50 vilande vulkaner och en skyddad arkeologisk plats som är både historiskt och andligt betydelsefull för Māori-folket.

Det är en lätt, om än brant, promenad upp till toppen, där kullen plötsligt försvinner in i en anmärkningsvärd 50m djup krater. 

För dig som är lite extra intresserad av att lära dig mer om den vikiga Maori-kulturen kan du med fördel boka en speciell vandring som garanterat kommer att ge dig en inblick som du inte haft tidigare. En utmärkt utflykt för hela familjen. 

2. Spendera dagen på Muriwai-stranden

ultimata reseguiden Auckland Muriwai-stranden

Några av Aucklands mest anmärkningsvärda stränder, kända för sina karga landskap, sina stora vågor och glittrande svart sand, finns på västkusten cirka 40 minuters bilresa från stadens centrum. Muriwai är en favorit hos många, och är en lång, mörk strand som sträcker sig långt bort.

Den svarta sanden kan bli väldigt varm under dagen, så en rekommendation om du kommer hit om sommaren är att istället komma hit framåt eftermiddagen. 

3. Besök Aucklands Fiskmarknad

ultimata reseguiden Auckland fiskmarknad

För en smak av lokala skaldjur, bege dig till fiskmarknaden i Wynyard Quarter i Auckland. Välj bland matställena och njut av färsk fisk, oavsett om det är sashimi, poke bowls, hummerrullar eller traditionell fish and chips. Du kommer inte att bli besviken efter en måltid här! 

Njut gärna av din mat ute vid en sittplats i solskenet. På helgerna bjuds du ofta på livemusik samtidigt som du äter. Ta sedan en promenad genom närliggande Silo Park, där det ofta är spännande evenemang på sommaren och har du barn med dig finns här dessutom en lekplats där de små kan bränna av lite energi. 

4. Ta Färjan till Devonport

ultimata reseguiden Auckland Färjan Devonport

Från centrum är det bara 15 minuters båtresa till Aucklands North Shore och den charmiga förorten Devonport. Färjan i sig ger besökarna en möjlighet att se Auckland från vattnet och få en tydlig bild av varför man kallar staden ”segelstaden”. 

När du anländer till Devonport promenerar du längs kusten förbi Navy Museum och uppför North Head, eller Maungauika, en av Aucklands många vulkaner, som skjuter ut i hamnen. Härifrån får du fantastisk utsikt över staden och Rangitoto Island. North Head rymmer också ett nätverk av historiska tunnlar och militära försvar som byggdes under andra världskriget. På väg tillbaka till Devonport, utforska den koloniala byn och välj en lokal restaurang för lunch – det finns många bra alternativ att välja mellan.

5. Klättra upp för Harbour Bridge

Harbour Bridge i Auckland är en imponerande även för den som står på marken. Bron förbinder centrala Auckland med populära North Shore och är generellt sett bara till för bilar. Äventyrliga besökare kan dock ta en guidad tur till toppen, där de kommer att belönas med en spektakulär utsikt över staden – en fantastisk aktivitet för dem som vill se Auckland från en annan utsiktspunkt.

Det är en brant stigning längs dedikerade gångvägar, och det kan bli mycket blåsigt när du klättrar upp. Ett besök som passar dig som reser med större barn eller andra vuxna. Letar du efter en mer intensiv adrenalinkick? Du kan också välja att hoppa bungyjump från bron. 

6. Rangitoto Islands vulkan

Aucklands yngsta vulkan reste sig ur havet för cirka 600 år sedan, och dess mörka kon är lätt synlig från stora delar av staden. Rangitoto Islands vulkan är nu helt vilande och ett naturskönt reservat bara 25 minuters färjeresa från staden, vilket gör det till ett smidigt alternativ för en dagsutflykt.

Att vandra till toppen är den populäraste aktiviteten på ön, och leden tar bara ungefär en timme och slingrar sig genom den inhemska grönskan innan den når toppen med spektakulär utsikt över Haurakibukten.

Om du föredrar en längre vandring finns det ett antal andra leder på ön, inklusive en rutt till närliggande Motutapu Island som endast är tillgänglig vid lågvatten. Notera – inga butiker finns på ön så det rekommenderas alltid att ni tar med er ordentligt att dricka och inte glömmer solskyddet hemma. 

7. Skyjump från Sky Tower

ultimata reseguiden Auckland Sky Tower

Känner du dig riktigt äventyrlig och vill få en adrenalinkick som du sällan skådat förut? Då kan detta vara något för dig! Denna aktivitet måste bokas i förväg. Du kan med ditt sällskap bege dig till toppen av tornet där du checkar in.

Efter att ha tagit på dig din säkerhetsutrustning tar du sedan språnget från det 629 fot höga tornet. Du kommer att falla i cirka 11 sekunder innan du når den mjuka landningen vid basen av tornet.  

8. Besök Auckland Art Gallery

För dig som föredrar något lugnare aktiviteter kan ett besök på Auckland Art Gallery vara perfekt. Här kan du se mängder av intressant konst, såväl historisk som modern, och från flera välkända konstnärer. Ta dig gärna hit under en veckodag om du har möjlighet, eftersom du då slipper den trängsel som ibland uppkommer under högsäsongen. Ät gärna något gott i det trevliga kaféet och vandra runt i några timmar. 

9. Valspaning i Hauraki-Gulfen

Auckland och Nya Zeeland i stort är välkänt för sitt otroliga djur- och naturliv och du bör därför inte missa chansen att få se valar i sin naturliga miljö då du befinner dig här. Det finns flertalet företag som organiserar dessa utflykter från hamnen i Auckland. Välj ett med goda omdömen och se fram emot en dag av spännande upplevelser. En utflykt som hela familjen garanterat kommer att uppskatta! 

10. Prova Hāngī

Nya Zeeland erbjuder massor av härliga matupplevelser men något du absolut inte får missa då du är här är rätten Hāngī, en typisk maorirätt med lång tradition. Hāngī är ett unikt sätt att laga mat som ger den den mest otroliga jordnära, rökiga smak på den mat du sedan serveras. 

Denna fantastiska tradition innebär att man gräver ett djupt hål, fyller det med glödheta stenar och lägger ett lager av löv ovanpå. Kött, som vilt, lamm, fläsk och kyckling, läggs sedan ovanpå bladen, tillsammans med ett urval av grönsaker.

Ytterligare ett lager av blad läggs ovanpå maten med lite vatten innan det hela täcks med jord. Boka denna upplevelse under din tid i Nya Zeeland. Du kommer inte att ångra det då det verkligen kommer att bli ett minne för livet. 

Prisnivåer i Auckland

Som med det mesta i livet blir allting bäst med lite planering. Detta gäller även då du beger dig ut på resa och att ta reda på vad saker och ting kostar på plats i Auckland är ett bra första steg för en fin resa. Här har vi samlat information om vad saker och ting kostar i Auckland. Allt för att du enkelt och smidigt skall kunna bilda dig en uppfattning om vad du kommer att behöva spendera då du befinner dig i staden.

Boende

ultimata reseguiden Auckland boende

Vill du bo bekvämt på ett hotell med ungefär fyra stjärnor kan du med fördel hitta centrala alternativ för mellan 1200-1600 svenska kronor. I allmänhet gäller att du betalar mindre ju längre tid i förväg du bestämmer dig för att boka ditt rum, men det går ofta också att finna bra erbjudanden i sista minuten.

De flesta hotell ligger på ett fördelaktigt avstånd till områden med många besöksmål och upplevelser, vilket gör det till ett nöje att besöka Auckland oavsett vilket hotell eller område du väljer att bo på.

Läs också: Var i Auckland bör du bo? Rekommenderade områden och stadsdelar

Mat

De allra flesta som reser till Auckland gör det för att få uppleva äventyr, men också maten kommer att överraska dig. Det är stundtals billigt och ibland dyrt att gå ut och äta i denna stad, allt beroende på var du vill gå. Det går fint att hitta en pubfrukost för cirka 100 kronor.

För en lunch på restaurang betalar du ungefär 100-120 kronor medan en middag går på mellan 100 – 200 kronor om du skall äta ute. Självklart kan du dock också välja att äta något lättare och kan då ofta hitta priser som ligger under hundralappen. 

Uteliv och alkohol

I Auckland gillar man att leva ute på gator och torg och detta har resulterat i att det är en stad med många trevliga barer och restauranger. Normalt sett är det enbart klubbar som tar en inträdesavgift och den brukar ligga på runt 100 kronor.

En öl kostar mellan 40 och 50 kronor beroende på vilken bar du väljer att köpa den på, och huruvida stället ligger på ett turiststråk eller inte. Tillhör du istället de som föredrar ett glas vin eller två brukar kostnaden ligga på ungefär 60-70 kronor för ett glas från en bra flaska.

Drinkar kostar ofta runt hundralappen beroende på vad du beställer. På den finare klubbarna ligger de ofta över hundra kronor.

Hur du tar dig runt i Auckland

För den som inte är förberedd kan det kosta en hel del mer än nödvändigt att ta sig runt en ny stad. Genom att i förväg ta reda på vilka alternativ som finns kommer du lättare att kunna ta beslut som passar dig och din resebudget.

Här kan du läsa mer om vad som gäller för dina möjligheter att ta dig runt storstaden Auckland på bästa sätt. Helt enkelt de bästa alternativen för smidigare dagar under resan.

Buss

Bussystemet i Auckland fungerar mycket väl och det finns stationer vid i princip alla stora besöksmål. För en biljett enkel väg betalar du 4,20 Nyazeeländska dollar för en vuxen och 2 för ett barn och du köper biljetten i biljettkassor eller i automater. Du kan också välja att köpa dem online i en app. Barn under sex år reser dock gratis.  

Tunnelbana

Vill du hellre bege dig under jord kan du välja att åka med Aucklands tunnelbana. Även här betalar du samma pris som för bussen för en enkelbiljett för en vuxen men du kan också välja alternativet att köpa ett endagars-, tredagars- eller veckokort.

Det går fint att åka på en och samma biljett under 60 minuter om du behöver byta tåg eller föredrar att byta till en buss.

Båtar

Auckland är en stad som centreras runt vattnet och därför är det också naturligt att ta sig fram per båt. Det finns mängder av båtar som är en del av kollektivtrafiken och kostnaden för dessa beror helt på var du skall åka samt hur ofta. Du kan köpa biljetter i biljettkassor samt automater vid båthållplatserna liksom många gånger online.

Taxi

Att ta taxi är ett lite dyrare alternativ jämfört med att välja tunnelbana eller buss, ibland kan det dock vara mycket smidigt om du tex vill ta dig hem sent på kvällen. Du beställer lättast en taxi genom att ringa det lokala numret för alla taxibilar i staden.

Alternativt kan du i stället be ditt hotell ringa en taxi åt dig eller använda någon av taxicentren där du kan vänta på en taxi i kö.

Alla taxibilar kör alltid med taxameter. Räkna med en grundkostnad på 3,50 Nyazeeländska dollar och sedan 2,60 per kilometer som du reser. 

När är det bäst att resa till Auckland?

ultimata reseguiden Auckland sommer

Med sin geografiska placering på det södra halvklotet är varje årstid behaglig att besöka denna stad på. Alla med sina egna fördelar och när du väljer att resa beror på en mängd personliga önskemål och preferenser. 

Sommaren i Auckland är mellan november – februari och då kan temperaturerna med lätthet nå upp emot 25 grader. Eftersom det är en ö och en stad vid vattnet bör du dock vara beredd på att det kan blåsa en del. 

Våren och hösten brukar erbjuda temperaturer på runt 17 grader och ett allmänt trevligt väder medan vintern, som i Auckland är mellan juni – augusti brukar ha temperaturer på cirka 14 grader som max.

Du bör med fördel studera vädret innan du åker så att du har koll på vad som gäller, eftersom årstiderna alltså inte är desamma som de som du upplever i Europa. 

Shopping i Auckland

ultimata reseguiden Auckland shopping

Auckland är kanske inte känt som ett shoppingmecka men faktum är att här finns mycket att se, shoppa och göra även när det kommer till shopping. Vare sig du är ute efter en souvenir eller föredrar de större modemärkena så finns här något för dig.

Här kan du upptäcka spännande designers, shoppa de bästa minnena och ha mycket roligt på vägen. Nedan finner du de bästa tipsen för att skapa en otrolig shoppingupplevelse under din resa. 

Queen Street

Den kanske mest kända shoppinggatan i Auckland är Queen Street, belägen mitt i centrala staden. Här finner du alla de mest välkända butikerna i världen, liksom många lokala klädbutiker där du kan hitta kul plagg att handla.

Butikerna öppnar klockan 10, sex-sju dagar i veckan och stänger inte förrän klockan 21. Räkna med en hel dag om du vill shoppa här. Det finns nämligen mängder av butiker och ni måste självklart ta pauser för att äta då och då. 

High Street

Bara några minuter från Queen Street hittar du High Street och Chancery. Det här området är lite mindre kaotiskt än Queen Street och förutom gömda shoppingpärlor, hittar du också ett härligt kullerstenstorg som är perfekt för att spana på folkvimlet. 

Britomart

Ett av Aucklands snabbast växande shoppingdistrikt är Britomart. Traditionellt har Britomart varit stadens främsta transportnav, men det har idag vuxit till mycket mer än så och du finner nu mängder av bra butiker här. Britomart är också det perfekta stället att avsluta din kväll med ett glas vin eller en kall öl på någon av de många barerna. 

Ponsonby

Ponsonby är en av Aucklands välbärgade förorter och ett måste för alla som söker en fantastisk shoppingupplevelse i Auckland. Ponsonby är en fristad för shoppare som älskar att surfa – från lokala butiker till ledande designers till hem och köksutrustning – området har allt. Ponsonby är ett av Aucklands hippaste distrikt och är väl värt ett besök. 

Queens Arcade

Är du på jakt efter ett bra shoppingcenter där du lätt kan spendera ett par timmar? Då är detta shoppingcenter i centrala Auckland ett perfekt val för dig. Självklart luftkonditionerat och med flertalet restauranger. Öppet från 10 till 21.  

Matupplevelser och nattliv i Auckland

Den som reser till Auckland kommer att överraskas av den rika matkultur som finns här, med influenser från hela världen. Du kommer också att få möjlighet att uppleva ett trevligt uteliv och vänliga människor som mer än gärna snackar bort en stund. Vi har här samlat det bästa av vad du inte får missa inom matupplevelser och nattliv i Auckland.  Allt för att du skall få en riktigt framgångsrik och lyckad resa. 

Matupplevelser

ultimata reseguiden Auckland matupplevelser

Auckland är en stad som består av människor från hela världen och detta reflekteras i allra högsta grad i dess matkultur. Här finner du restauranger med mat från hela världen och du kan med fördel äta dig runt i staden för att få en bättre bild av landets kultur. Passa på att njuta av all den mat som Auckland har att erbjuda här. 

Sid At the French Cafe

Här kan du äta modern, nyzeeländsk mat som kombinerar massor av skaldjur med asiatiskt inspirerade kryddor och färska säsongsbetonade grönsaker. Rätterna är alla riktiga konstverk och du kan välja mellan att äta en huvudrätt eller den otroliga avsmakningsmenyn om du önskar det.

Priserna är relativt höga men du kommer inte att ångra att du valde att äta här om du gillar riktigt god mat. Boka alltid bord i god tid. 

Adress: 210 Symonds Street, Eden Terrace

Baduzzi

Om du känner för italiensk mat bör du bege dig till Wynyard Quarter i Aucklands centrum, precis vid vattnet. Denna prisbelönta restaurang kombinerar traditionella italienska favoriter med en touch av italiensk inspiration i New York-stil. En trevlig miljö och kunnig personal kommer ytterligare att förhöja din upplevelse. 

Ligger på adressen 10/26 Jellicoe Street

Mr Morris

Denna intima restaurang i Britomart skapar en modern Stillahavs- och Nya Zeeländsk upplevelse genom sin mat. Lunch- och middagsmenyerna inkluderar nyazeeländska klassiker som Paua, Cloudy Bay-musslor och lamm. Detta är helt enkelt ett utmärkt val för dig som vill lära dig mer om den lokala matkulturen. 

Adress: Corner of Galway & Commerce St Britomart

Huami

Den kinesiska restaurangen Huami lockar till sig mängder av kinesiska lokalbor, vilket enligt många ger en bra indikation på matens kvalitet och äkthet. Huami ligger vid foten av Sky Tower i centrala staden och serverar modern kinesisk mat från hela regionen, gjorda av färska Nya Zeelands råvaror. Älskar du kinesisk eller asiatisk mat i stort så är detta ett absolut måste för dig. 

Adress: SkyCity 87 Federal Street

Hello Beasty

Detta livfulla och färgstarka matställe från den prisbelönte kocken Stuart Rogan hämtar sin inspiration från köken i Japan, Korea och Kina, och satsar på att vara ett modernt Nya Zeeländskt fusionskök. Ett stort öppet kök sträcker sig över hela restaurangen och matgäster uppmuntras att sitta i närheten för att se vad som händer. Detta är en kul restaurang där du blir en del av upplevelsen.

Adress: 95-97 Customs Street West

PICI

PICI ser ut som en vinbar, men serverar några av de bästa färska pastarätterna i Auckland. Det är en liten restaurang så att boka bord är nödvändigt. Menyn förändras efter årstiderna och du kan alltid äta lokala råvaror i varje rätt. Detta är en plats som hela familjen kommer att älska. 

Adress: 183 Karangahape Road, Auckland

Depot

Söker du en bullrig och välkomnande restaurang så har du kommit rätt på Depot. Här kan du hitta allt du drömmer om, oavsett smak och preferenser. Varje rätt kännetecknas av kärlek och goda smaker. I denna varma atmosfär kommer ni alla att trivas. Boka gärna ett bord, speciellt om du vill äta här på helgen. 

Adress: 86 Federal Street, Auckland Central

Nattliv

ultimata reseguiden Auckland nattliv

Auckland sjuder av liv under hela året, och här får du verkligen prova på hur det är att leva bland människor som gillar att leva ute på gator och torg på riktigt. För det bästa nattlivet behöver du inte leta länge, oavsett när du besöker staden. Vi har här samlat de bästa tipsen för dig som vill njuta av denna Nya Zeeländska stad även kvällstid.

Face Club

En av stadens bästa nattklubbar där partyt drar igång vid 23. Perfekt för dig som vill dansa hela natten, och dessutom få chansen att uppleva ett ställe dit lokalborna faktiskt går för att festa. Serverar främst drinkar, men det går även utmärkt att köpa något alkoholfritt, öl eller vin. Inträdesavgift. 

Adress: 50 Kitchener Street

The Fiddler Irish Bar

Det perfekta alternativet för dig som söker god öl, en skön atmosfär och många positiva överraskningar vad gäller ölsorter från hela världen. Extremt trevlig personal och en bra blandning av lokalbor och utländska gäster. Adress: 71 Victoria St W

Stafford Road Wine Bar

För en elegant och mysig atmosfär med ett otroligt vinutbud, härlig champagne och mycket mer bör du besöka denna otroliga vinbar i hjärtat av underbara Auckland. 

Adress: 141 Queen Street

Rekommenderade aktiviteter i Auckland:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *