• Menu
  • Menu
Ultimata reseguiden for Wien

Den ultimata reseguiden för Wien

Wien är för många något av en oupptäckt pärla. Här finner du dock allt du kan drömma om för en riktigt lyckad resa. Wien erbjuder nämligen en färgstark historia, en rik kultur, fantastisk arkitektur och härlig mat. Helt enkelt massor av spännande upplevelser för alla åldrar och resenärer.

Vi har här skapat den ultimata reseguiden för dig som vill resa till Wien och upptäcka allt som finns där. Helt enkelt något för alla smaker och preferenser så att ni alla blir glada och nöjda över resan. 

Saker att göra i Wien

I denna guide har vi samlat 10 saker du absolut inte får missa då du befinner dig i klassiska Wien. Eftersom vi vet hur viktigt det är att alla i resesällskapet är glada och nöjda har vi självklart sett till att här finns något för alla slags intressen och önskemål. Så låt dig inspireras och hitta rätt upplevelser för dig och ditt resesällskap under er tid i Österrikes huvudstad. 

1. Besök det judiska museet

Besök det judiska museet i Wien

Det har förmodligen aldrig varit viktigare att hålla minnet av förintelsen vid liv. Världens äldsta judiska museum grundades i Wien 1895 men stängdes och plundrades av nazisterna 1938 och många värdefulla föremål saknas fortfarande. Det nuvarande judiska museet grundades 1988. Museet är idag uppdelat på två eftersom en del numera ligger ovanför resterna av den medeltida synagogan på Judenplatz.

De två platserna berättar historien om stadens judar från medeltiden till nutid. Till minne av de 50 000 österrikiska judar som dödades under Förintelsen är detta ett av de viktigaste besök du kan göra i Wien.

2. Besök Hofburg-palatset

Hofburg-palatset i Wien

Holstentor Under det österrikisk-ungerska imperiets dagar var det utsmyckade Hofburgpalatset dess bultande hjärta. Idag är det den officiella bostaden för landets president och är också hem åt många av Wiens främsta museer, attraktioner och gallerier.

En promenad genom Hofburg erbjuder dig att ta del av Österrikes historia. Lär dig allt om kejsarinnan Elisabeths liv och makabra död, beundra barockprakten i Prunksaal (Statssalen) på Österrikes nationalbibliotek och se var Hitler höll sitt Anschluss-tal. Gillar du hästar kan du också besöka ridskolan för att se Lipizzanerhästarna på nära håll.

3. Upplev Wien till fots på Ringstrasse

Upplev Wien till fots på Ringstrasse i Wien

Ringstrasse – eller ringen som den är mer allmänt känd som – omringar Wiens historiska stadskärna och är resultatet av ett initiativ från Habsburg-eran då man försökte koppla ihop förorterna med imperiets centrum. Arbetet började på den stora boulevarden i och med ett dekret av Franz Joseph I år 1857.

Här får du lära dig mer om det Habsburgska imperiet, och du kan på din väg få se några av de viktigaste byggnaderna i hela Wien. Bland några hittar du exempelvis Hofburg, nationalbiblioteket, konstmuseet, parlamentet och mycket mer. Dessutom får du motion på köpet!

4. Upptäck Sigmund Freud-museet

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sigmund Freud Museum Vienna (@sigmundfreudmuseum)

Psykoanalysens landsfader är välkänd i världen och han levde och arbetade på Berggasse 19 till år 1938 då nazisternas framfart tvingade honom att fly med sin familj till England. Idag är adressen ett välgenomtänkt museum där du kan lära dig mer om mannen och hans arbete.

Det är en fascinerande upplevelse att besöka museet och få ett fönster in till Wiens intellektuella gyllene era. Väl värt ett besök om du har stora barn, reser på egen hand eller med andra vuxna. 

5. Njut av Sacher-torte

Njut av Sacher-torte i Wien

Du kan inte besöka Wien utan att ha smakat på en äkta Sacher-torte, tårtan som är välkänd över hela världen. Det finns mängder av restauranger och kaféer där detta är möjligt så varför inte ta en tur av flera stycken för att göra en egen bedömning av vilken som är bäst? En kul utflykt för alla i familjen, oavsett ålder. 

6. Wiener Riesenrad

Wiener Riesenrad - ultimata reseguiden för Wien

Har du någon gång besökt London Eye så vet du vilken magnifik upplevelse detta är. Wiener Riesenrad är Wiens motsvarighet till precis detta och det stora pariserhjulet har funnits sedan 1897. Det har förekommit i flertalet filmer och har 15 vackra gondoler som tar dig högt över marken. Här kan du se Wien från ovan och detta är något som passar alla slags åldrar.

Perfekt för dig med barn liksom för dig som reser med andra vuxna! Ett tips är att komma precis när de öppnar, speciellt om du reser under högsäsong. Då undviker du de längsta köerna. 

7. Utforska Naschmarkt

Utforska Naschmarkt i Wien

Denna marknad, med anor från 1500-talet är en öppen marknad som kommer att ge dig en närmare inblick i Wiens spännande historia. Här kan du prova allt från Sauerkraut till mellanösterns Shwarma och var du än vänder dig finns det mer att se och upptäcka.

Du kan självklart också finna mängder av trevliga souvenirer vare sig du drömmer om lokala delikatesser eller små statyetter som visar någon av Wiens berömda turistmål. Kom bara ihåg att ta med dig kontanter! Här finns många marknadsstånd där man inte tar kort.

8. Se Klimts verk i Belvedere-palatset

Belvedere palatset i Wien

För dig som gillar arkitektur eller konst är Belvedere-palatset ett utmärkt besöksmål. Här finner du allt du kan drömma om inom konsthistoria och du får också lära dig mer om den spännande historien bakom Wiens utveckling.

Detta är perfekt för ett besök under en eftermiddag eller förmiddag, och du rekommenderas varmt att komma under en veckodag om det är möjligt, eftersom köerna då är kortare. 

9. Besök Palmenhaus för dig med gröna fingrar

Palmenhaus i Wien

I den vackra Burggarten på Hofburgs ägor ligger Palmenhaus, ett unikt växthus där du med gröna fingrar eller ett intresse för växter kommer att njuta till max.

Väl värt ett besök, speciellt för dig som reser med andra vuxna, men har du barn med dig kan de med fördel springa runt och upptäcka de vackra ägorna. Frisk luft för alla! 

10. Njut av de vackra Lippizanner-hästarna i Wien

Njut av de vackra Lippizanner-hästarna i Wien

De allra flesta som har ett intresse av vackra ting känner väl till de otroliga Lippizanner-hästarna i Wien och deras otroliga dressyrföreställningar. Ta med hela familjen och bara njut av upplevelsen.

Det är väl värt varenda krona som du betalar för att få vara med om det. Se bara till att boka dina platser i tid så att du inte blir besviken. 

Prisnivåer i Wien


För de allra flesta som reser är det viktigt att följa någon slags budget. Att kunna resa med obegränsat med pengar är ju trots allt inte det vanligaste. Med planering blir det mesta med andra ord bättre och ger dig goda förutsättningar för en trevlig resa. Att känna till ungefär vad saker kostar i Wien är ett bra första steg för en fin resa.

Här har vi samlat information om vad saker och ting kostar på plats i denna underbara stad. Allt för att du enkelt och smidigt skall kunna bilda dig en uppfattning om vad du kommer att behöva spendera då du befinner dig i Wien.

Boende

Boende och prisnivå i Wien

Vill du bo bekvämt på ett hotell med fyra stjärnor kan du med fördel hitta centrala alternativ för mellan 1300-2500 svenska kronor. Spridningen i pris är alltså stor.

I allmänhet gäller att du betalar mindre ju längre tid i förväg du bestämmer dig för att boka ditt rum, men det går ofta också att finna bra erbjudanden i sista minuten.

Merparten av alla hotell ligger också på ett fördelaktigt avstånd till områden med många besöksmål och upplevelser, vilket gör det till ett nöje att besöka staden, oavsett vilket hotell eller område du väljer att bo i.

Läs också: Var i Wien bör du bo? Rekommenderade områden och stadsdelar 

Mat

Det går utmärkt att hitta bra mat till fina priser i Wien. Önskar du gå ut och äta frukost får du räkna med att betala ungefär sextio kronor för en tallrik frukost. Lunch går att finna för allt mellan sjuttio kronor och cirka etthundrafemtio kronor för en lite finare måltid.

Vad gäller middagar har Wien ett stort utbud och flertalet trevliga restauranger att välja bland och du betalar normalt ett pris på ungefär etthundrafemtio kronor för din måltid på restaurang på kvällen.  

Uteliv och alkohol

Uteliv och alkohol i Wien

Beroende på var du väljer att gå så går det att hitta billig öl när du befinner dig ut på restaurang eller en bar i Wien.

Du kan i Wien betala allt från bara femtio kronor för en god, lokal öl till upp till nittio kronor om du befinner dig på någon av de finare restaurangerna eller i ett turistområde. Drinkar är i allmänhet dyrare och brukar ligga på ungefär etthundra kronor i genomsnitt. 

Att gå in på nattklubbar kostar ibland en avgift och denna ligger i allmänhet på ungefär etthundra kronor. Det är dock gratis att besöka pubar och restauranger så om du inte vill dansa hela natten så kommer du undan relativt billigt med en utekväll i den österrikiska huvudstaden.Hur du tar dig runt i Wien


För den som inte är förberedd kan det kosta en hel del mer än nödvändigt att ta sig runt en ny stad. Genom att i förväg ta reda på vilka alternativ som finns kommer du lättare att kunna ta beslut som passar dig och din resebudget.

Du slipper också hamna i en situation där du inte vet hur du skall ta dig tillbaka till ditt boende. Här kan du läsa mer om vad som gäller för dina möjligheter att ta dig runt i vackra Wien på bästa sätt. Helt enkelt de bästa alternativen för enklare transporter under resans gång. 

Buss

Buss transport i Wien

Bussystemet i Wien är mycket välutvecklat och bussarna är effektiva och fräscha. Du betalar endast 1,20 Euro för en enkelbiljett och 5,80 Euro för ett dagspass. Biljetterna köper du enklast i automater vid stationerna. Barn reser för halva priset, alltså 0,60 Euro. Under 12 år är dock alla kollektivtrafik helt gratis i Wien. 

Taxi

Att ta taxi är ett lite dyrare alternativ jämfört med att välja buss, ibland kan det dock vara mycket smidigt om du tex vill ta dig hem sent på kvällen. Du beställer lättast en taxi genom att ringa det lokala numret för alla taxibilar i staden. Det finns också taxihållplatser där du kan ställa dig och vänta, främst vid den centrala tågstationen.

Utöver detta kan du alltid vinka till dig en taxi, men tänk då på att de flesta är upptagna och inte alltid har sin lampa på. För att åka taxi i Wien får du räkna med att betala närmare 200 kronor om du tar dig från en sida av centrum till den andra. 

Tunnelbana och spårvagn

Tunnelbanan och spårvagnarna tillhör samma system som bussen. Du betalar med andra ord 1,20 Euro för en enkelbiljett som vuxen. Du kan resa på din biljett under 60 minuter och byta så som du önskar mellan de olika transportmedlen.

Du kan köpa biljetter i automater eller små kiosker. Nätet är mycket väl utbyggt och det är lätt att ta sig fram med såväl tunnelbanan som spårvagnarna. 

När är det bäst att resa till Wien?

När man föredrar att resa är såklart en mycket subjektiv fråga som påverkas av preferenser som väder, kostnad och tillgänglighet. Det är trevligt att resa till Wien oavsett årstid men för att göra det enklare för dig att göra ditt val har vi här samlat informationen du behöver för att kunna ta ett eget beslut om din kommande resa.  

Vintern i Wien är vanligtvis kall och grå, samt relativt blöt då en hel del regn kommer in över staden. Ibland går temperaturen ned så att det snöar.  Dessutom är det ju i december som julmarknaderna pågår, något som lockar många turister från hela världen.

Temperaturmässigt får du räkna med mellan +5 och -5 grader ungefär. Varma kläder är alltså ett måste eftersom du inte riktigt vet hur kallt du kan räkna med att det faktiskt blir.

Våren bäst att resa till Wien - ultimata reseguiden för Wien

Att möta våren i Wien är härligt och energigivande. Under denna årstid ligger temperaturen på mellan +8 – +13 grader och du gör gott i att ta härliga promenader runt staden om du befinner dig här under denna tid på året. Perfekt för par på en resa på tu man hand eller för dig som kort sagt gillar mildare temperaturer. 

Sommartid samlas vanligtvis mängder av turister i Wien för att uppleva den historia, arkitektur, musik, kultur och god mat. Staden kan bli rätt varm om sommaren så tänk på att se till att ta med dig tillräckligt att dricka innan du beger dig ut för sightseeing och en dag fylld av spännande erfarenheter.

Det är också trevligt att resa till Wien på hösten. Med en extra tröja på under jackan och temperaturer på mellan 8-15 grader är det ett behagligt klimat att promenera runt i när du upptäcker staden. Under denna tid är också turisterna färre, vilket innebär mindre köer till olika besöksmål.  

Shopping i Wien

Är du nyfiken på att shoppa men osäker på vad Wien har att erbjuda? De allra flesta som reser till staden kommer dit utan att ha någon tydlig uppfattning om vad som gäller när det kommer till shopping, mode och design.

Här kan du dock upptäcka spännande, österrikiska designers, shoppa de största märkena och finna roliga souvenirer att ta med dig hem. Nedan finner du de bästa tipsen för att skapa en otrolig shoppingupplevelse under din resa. 

Shoppinggatan Mariahilfer

Shoppinggatan Mariahilfer i Wien

Den kanske mest kända shoppinggatan i Wien ligger mitt i de centrala delarna av staden, och slingrar sig en lång bit framåt. Här finner du allt från de vanliga kedjorna med kläder till coola inredningsbutiker och kul accessoarer.

Det finns helt enkelt någonting för alla och därför passar en dag av shopping här perfekt för hela familjen, oavsett ålder. I området finns också många trevliga restauranger vilket gör det enkelt för er att hitta någonstans att äta då ni behöver en paus. Normalt sett öppet till cirka kl 20. 

Kohlmarkt

Kohlmarkt shopping i Wien

Föredrar du shopping av lyxigare märken kan du tex välja att shoppa på Kohlmarkt. Här har antalet under senare år formligen exploderat och du får räkna med att lägga ut mycket pengar om du handlar här.

Alla de mest välkända lyxmärkena i världen finns representerade i detta område. Normalt sett öppet till cirka 20. 

Gyllene Kvarteret

Även här shoppar du främst de lite dyrare märkena i världen. Detta är ett trevligt kvarter att besöka oavsett om du tänker fönstershoppa eller ta med dig en påse eller två hem till hotellet. Här finner du en bra blandning av kvalitetsmärken och de allra dyraste alternativen. Öppet till 20 även här.  

Westfield Donau Centrum

Önskar du hellre shoppa i ett äkta shoppingcenter kan du med fördel besöka Westfield Donau Centrum. Här hittar du flertalet välkända märken, men också annat mode för den klädintresserade. Perfekt för en dag med lite sämre väder, eftersom där också finns några trevliga kaféer där det går fint att äta lunch.

Över 200 butiker vilket gör det till ett riktigt mecka för shoppingälskare. Öppet till 21 alla dagar utom söndagar då det är stängt. 

Naschmarkt

Är du nyfiken på att hitta något annorlunda bör du i stället satsa på den klassiska marknaden Naschmarkt. Här handlar du de bästa souvenirerna att ta med dig hem samtidigt som du lär dig mer om den österrikiska kulturen. Öppet dagtid. 


Matupplevelser och nattliv i Wien

Österrike har långt mer att erbjuda när det kommer till mat och dryck än de allra flesta först tror.

Här finner du mängder av trevliga restauranger som på ett unikt och spännande sätt kombinerar inhemska delikatesser med utländska influenser, samtidigt som du lär dig mer om hur du på bästa sätt kan kombinera en god, tysk öl med din matupplevelse.

Även nattlivet överraskar och du kan utan svårigheter finna ställen där du kan dansa natten lång eller prova öl eller vin. 

Matupplevelser

Vi börjar med att titta närmare på vad Österrikes huvudstad har att erbjuda när det kommer till mat och restauranger. Det är ju trots allt en viktig del av resande för de allra flesta och du har mycket att hämta i denna stad.

Vare sig du är intresserad av fisk, kött, vegetariskt eller desserter i världsklass så finns här något för dig. Så bege dig ut i restauranglivet och låt dig inspireras. Vi har här samlat de allra bästa alternativen och restaurangerna i Wien för dig.

Pramerl & The Wolf

Denna Michelin-restaurang erbjuder underbar mat, med traditionella österrikiska inslag. Här betalar du lite mer för din måltid men detta kommer garanterat att vara något du är helt nöjd med när du lämnar restaurangen. Det är en social och samtidigt intim miljö där du alltid måste boka bord för att vara säker på att få en plats. 

Adress: Pramergasse 21

Lugeck

Belägen mitt i Regensburger Hof ligger denna familjeägda restaurang där Schnitzeln står i centrum. Här hittar du allt från detta till andra klassiker på den österrikiska menyn och du kommer garanterat att bli mätt tack vare de generösa portionerna. Ligger på adressen Lugeck 4.

Erich

På spännande Erich finns mycket att välja bland och vare sig du satsar på frukosttacos eller någon av de goda laxbowls som serveras här så kommer du garanterat att bli nöjd med ditt val. Glöm heller inte de goda desserterna där glassen står i centrum för de allra bästa alternativen. Mycket välkomponerad meny och till bra priser.  

Adress: Neustiftgasse 27

Mochi

Söker du japansk fusion-mat är detta ett utmärkt val för dig. Här hittar du alla de japanska klassikerna men med en internationell och till viss del österrikisk twist. Perfekt för dig som befinner dig i ett sällskap där alla har olika smak men vill hitta ett ställe där alla blir mätta och glada. 

Adress: Praterstraße 15

Pizza Randale

Pizza Randale är precis som namnet antyder en restaurang som specialiserat sig på underbara pizzor. Här kan du prova allt från de vanliga klassikerna till spännande kombinationer med säsongens råvaror. Miljön och atmosfären är avslappnad. Här kan du med fördel äta tillsammans med hela familjen och servicen är alltid på topp. 

Adress: Kettenbrückengasse 1

Palmenhaus

Detta brasserie har en speciell plats i många Wienbors hjärtan. Här kan du äta god mat hela dagen, till ett något dyrare pris eftersom miljön och omgivningarna bjuder på en uppvisning i sig. Vare sig du föredrar kött eller äter vegetariskt så finns här bra alternativ för dig. Boka gärna ett bord om du planerar att dyka upp på helgen. 

Adress: Burggarten 1

Ulrich

Erichs systerrestaurang serverar härlig mat i en livlig och trevlig miljö. Här kan du äta allt från sötpotatisrätter till hummus och briocheburgare. Oavsett vad du väljer kommer du inte att bli besviken. Varför inte avsluta denna eklektiska måltid med en smoothie av bästa sort? 

Adress: Sankt-Ulrichs-Platz 1

Nattliv

Wien har till skillnad från vad man först tror, ett fantastiskt nattliv och mycket att erbjuda för dig som gillar att uppleva städer du reser till även om kvällen. För det bästa nattlivet behöver du helt enkelt inte leta länge, oavsett vilken tid på året du besöker staden. Vi har här samlat de bästa tipsen för dig som vill njuta av spännande Wien även kvällstid.

Cabaret Fledermaus

Här har du nattklubben där du kan dansa hela natten lång, träffa spännande människor och ha roligt. Drinkarna blandas av stadens bästa bartenders och klubben har öppet från 22 på kvällen. Perfekt för dig som vill avsluta din kväll med ett riktigt extravagant party.

Adress: Spiegelgasse 2

1516 Brewing Company

Det perfekta alternativet för dig som söker god, främst öl från centrala Europa, en skön atmosfär och många positiva överraskningar och oväntade val. Extremt trevlig personal och en bra blandning av lokalbor och utländska gäster.

Adress:  Schwarzenbergstraße 2

UNGER and KLEIN

En spännande vinbar med skön och härlig atmosfär nästan oavsett vilken dag i veckan du går dit. Här kan du prova allt från avsmakningsmenyer av vin (med snacks) till att välja att ta ett gott glas rött innan du beger dig ut i nattvimlet eller hem till sängen. Ett tips är att boka bord om du vill besöka baren på helgen.

Adress: Gölsdorfgasse 2

Rekommenderade aktiviteter i Wien:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *