• Menu
  • Menu
bergen reseguide

Den ultimata reseguiden för Bergen

Spektakulära Bergen har länge varit en populär destination att besöka tack vare dess storslagna natur, intressanta historia och härliga känsla. Varje år besöker tusentals turister i alla åldrar staden och får därmed uppleva en unik plats i Norge. Det mysiga Bergen bjuder på allt du kan önska dig i form av natur, kultur, matupplevelser, arkitektur, nattliv och historik.

Oavsett om du reser med din familj, kompisarna, partnern eller ensam så finns här något för alla intressen och smaker. Bergen är helt enkelt en plats man gärna återkommer till igen och igen. Här finner du allt du behöver veta för en lyckad vistelse i staden som ständigt överraskar dig. 

Saker att göra i Bergen

Vare sig du besökt Bergen förut eller om det är din första gång så är det alltid smart att läsa på för att hitta spännande upplevelser, klassiska sevärdheter och unika besöksmål att uppleva under ditt besök i staden. För din bekvämlighet har vi här listat 10 saker du helt enkelt inte får missa då du reser hit. Alla de bästa tipsen för en reseupplevelse du sent kommer att glömma. 

1. Besök ikoniska Bryggen

ultimata reseguiden Bergen Bryggen

Den överlägset mest ikoniska synen som välkomnar alla besökare till Bergen är den färgglada fasaden på Bryggen, den gamla Hansa-kajen som först etablerades på 1300-talet. Det har varit, och är fortfarande, en plats av både kulturell och ekonomisk betydelse.

De pittoreska träbyggnaderna, som återuppbyggdes efter en brand 1702, blev senare erkända som en viktig del av Bergens kulturarv och som ett Unesco-världsarv. Kajen inrymmer idag ett litet museum, butiker, restauranger och caféer och är en symbolisk och naturlig samlingspunkt för både lokalbefolkningen och besökare till Bergen.

2. Upptäck Bergens fiskmarknad

ultimata reseguiden Bergen Fiskmarknad

För den som tycker att maten är en viktig del av den kultur som finns på en plats så är ett besök på Bergens fiskmarknad ett absolut måste. Här kan du uppleva Bergens närhet till vattnet och hur havet spelar en naturlig roll i det dagliga livet.

Det är dessutom spännande att få se all fiskhantering och kanske få möjlighet att smaka på någon spännande delikatess eller två. Här finns också trevliga grönsaker och andra kul råvaror att uppleva. Kom bara ihåg att marknaden börjar tidigt på morgonen! 

3. Upplev Fløibanen and Fløyen

Bergen är känd som staden med de sju bergen, och en naturlig del av landskapet här. Därför är det också rekommenderat att du tar chansen att få uppleva denna natur på nära håll när du ändå är på plats. Populärt är att besöka Fløyen, som är relativt nära att ta sig till från centrum.

Stad och berg är anslutna genom den smarta bergbanan, Fløibanen, som tar dig till toppen på mindre än åtta minuter. Väl uppe på toppen kan du njuta av en spektakulär utsikt över Bergen och det omgivande landskapet.

Ta Fløibanen ner igen, njut av en lugn promenad nedför bergssidan eller gå på en vandring längre upp i bergen. Valet är ditt och beror självklart på dina personliga förutsättningar.

4. Upplev Troldhaugen

Edvard Grieg är Norges kanske mest kända kompositör och Troldhaugen var hans och hans frus hem under lång tid. Huset byggdes år 1885 och fungerar idag som ett museum, som syftar till att dokumentera Griegs liv genom utställningar i själva villan, samt i hans kompositörshydda där han skapade några av sina största verk. Du kan vid ett besök här promenera runt i villan, se Griegs personliga Steinway-piano, besöka hans gravplats eller lyssna på hans musik.

Grieg hade en internationell karriär som en av den romantiska rörelsens ledande gestalter och spelade också en viktig roll för att etablera den nationella identiteten i Norge. Väl värt ett besök om du har ett stort kulturintresse. 

5. Se Bergen Akvarium

ultimata reseguiden Bergen akvarium

 Havet är en naturlig del av livet i Bergen. Därför är det inte heller så konstigt att du som besöker staden rekommenderas att också göra ett besök på Bergens akvarium. Med över 50 olika tankar och akvarier, vackra utställningar och ett överflöd av arter, sträcker sig akvariets samlingar från fiskar och tång till pingviner, sjölejon och krokodiler.

Låt hela familjen fascineras av livedemonstrationer, dagliga shower, visningar och evenemang på en plats som har utgjort en viktig del av den lokala kulturella identiteten i över 50 år.

6. Åk på en fjordkryssning

ultimata reseguiden Bergen fjordkryssning

Ett besök till Bergen utan att ta del av allt som naturen har att erbjuda, är inte ett fullständigt besök. Det är helt enkelt ett absolut måste att boka en fjordkryssning under din tid i staden. Det finns många alternativ att välja bland och du kommer att få hög kvalitet nästan oavsett vilken tur du väljer. Det är en upplevelse ni inte får missa och något som hela resesällskapet kommer att minnas under många år framöver.

7. Besök Gamla Bergen Museum

Gamla Bergen Museum kommer garanterat att ge dig en god insikt i den viktiga roll som Bergen hade på 1800-talet. Det var en av de största städerna i Europa under denna tid och bestod av träbyggnader, något som gjorde den utsatt för större bränder.

På detta museum kan du få ta del av det Bergen som fanns då, och du kan gå längs gator som omges av autentiska byggnader på båda sidor samt uppleva den distinkta atmosfären på de gamla stadsgatorna. Genom butiker, verkstäder, detaljer, prydnadsföremål och föremål väcks historien till liv i sin ursprungliga miljö.

8. Se Fantoft Stavkyrka

Ett av de unika uttrycken för det norska nationalarvet kan ses i stavkyrkornas omsorgsfulla utsmyckning, allt från enkla, spartanska konstruktioner till det svindlande komplexa. Fantoft stavkyrka byggdes så tidigt som 1150 men totalförstördes i en brand 1992.  Kyrkan, som den ser ut  idag, är därför en rekonstruktion men är fortfarande väl värt ett besök tack vare att det är ett spektakulärt exempel på tidig norsk konst, design och arv.

9. Besök KODE Museum

KODE är ett av de största museerna för konst, design och musik i hela Norden, främst tack vare sin samling av konstnärshem och externa byggnader utöver sina centrala byggnader mitt i Bergens centrum.

Dessa byggnader rymmer tillfälliga visningar av samtida konstnärers verk, samt omfattande permanenta samlingar med verk av Edvard Munch, JC Dahl, Nikolai Astrup med flera. Besök KODE:s huvudbyggnader och upplev en verkligt mångsidig utställning av norsk konst och kultur.

10. Bergenhus Fästning

Bergenhus fästning byggdes omkring 1240 och är en av de bäst bevarade medeltida byggnaderna i hela Norge. Fästningen fungerade som det kungliga palatset när Bergen fortfarande var Norges huvudstad, fram till omkring 1300, och innehåller några av de bäst bevarade sekulära byggnaderna i landet, inklusive Haakons Hall och Rosenkrantz-tornet. Idag är dessa öppna för allmänheten och används som lokaler för konserter och officiella banketter.

Besök Bergenhus fästning för att se några av platserna som legat till grund för den norska staten, och följ historien från vikingatiden fram till idag. En utmärkt utflykt för hela familjen, oavsett ålder.

Prisnivåer i Bergen

När man reser till en ny plats är det inte alltid lätt att veta hur mycket pengar saker och ting kommer att kosta. Här får du informationen du behöver för att kunna planera på bästa sätt och därmed få en vistelse som du verkligen ser tillbaka på med glädje. 

Boende

Boende på ett bra fyrstjärnigt hotell i centrala Bergen kostar från cirka 1500-2500 SEK och uppåt per natt. De bästa priserna hittar du i allmänhet om du antingen bokar ditt rum långt i förväg eller väntar in sista minuten-priserna. Naturligtvis påverkar också närheten till stora attraktioner och turistmål vilket pris du kommer att betala för rummet. 

Läs också: Var i Bergen bör du bo? Rekommenderade områden och stadsdelar

Mat

ultimata reseguiden Bergen mat

Vill du ta en snabb lunch på en hamburgerkedja kostar din måltid cirka 120 SEK och handlar du den istället direkt i en matbutik kan du komma ned i så lite som 100 SEK. Ofta finner du färdigluncher så som smörgåsar och baguetter i butik men även små pajer och andra varma måltider som du kan äta i en trevlig park någonstans. 

Det finns mängder av trevliga lunchalternativ i Bergen. Väljer du ett trevligt cafe’ eller en restaurang för din lunch så betalar du mellan 140 – 180 SEK för en god och mättande måltid. Mat är relativt dyrt i Norge så du får räkna med att lägga relativt mycket pengar på att äta när du är på plats. 

En middag på restaurang om kvällen kommer att kosta dig mellan 150 – 275 SEK beroende på vilken slags mat och nivå du väljer. De dyraste restaurangerna ligger ofta utmed de stora turiststråken så du tjänar nästan alltid på att istället bege dig in i myllret av gator för att hitta ditt unika val. 

Uteliv och alkohol

Det är gratis att gå in på pubar, restauranger och barer i Bergen, oavsett storlek och vart du befinner dig i staden. Klubbar med musik och dans kan däremot ha en inrädesavgift som brukar ligga på cirka etthundrafemtio kronor. Du måste dock räkna med att stå i kö ett tag innan du kommer in. 

Priset för alkohol när du är ute i nattlivet i Bergen kan variera beroende på vilken slags pub, bar eller klubb du befinner dig på, men du kan räkna med att betala cirka 100 svenska kronor. För ett glas vin får du vanligtvis betala runt 120 svenska kronor.

Hur du tar dig runt i Bergen

Det finns många trevliga sätt att ta sig runt i Bergen och vad du väljer bör avgöras av vilken typ av upplevelse du söker för stunden.

Cykel

Är du i Bergen finns det fina möjligheter att hyra en cykel för att ta dig runt. Lättast gör du detta genom att ladda ned en app där du också kan se var cyklarna finns samt låsa upp dem. Detta är möjligt mellan 05 – 24 varje dag. Du kan på en gång köpa 60 minuters cykeltid och sedan förlänga denna för 15 NOK per 15 minuter. Ett perfekt sätt att se staden och få motion på en och samma gång. 

Buss

ultimata reseguiden Bergen buss

Systemet med bussar och annan kollektivtrafik, Skyss, är bra och välutvecklat i Bergen och du kan med lätthet köpa biljetter på nätet eller i en app. Det går också bra att handla i biljettautomater eller vissa kassor. För en enkelbiljett för en vuxen som gäller i centrum så betalar du 40 NOK. Det finns dock flera bra alternativ med dags- och veckokort som är bra att investera i om du vet att du kommer att resa flera gånger. 

Spårvagn

Beroende på var du vill resa i Bergen så finns det sedan 2017 möjlighet att ta Bybanen. Detta är ett spårvagnsnät med 27 hållplatser som går mellan centrum och flygplatsen. Du köper enklast din biljett i appen eller online. För en vuxen kostar den 61 NOK för två zoner. Barn mellan 6 – 17 år betalar reducerat pris och barn under sex år reser gratis. 

Taxi

Att ta en taxi kan vara smidigt om du exempelvis ska tillbaka till ditt hotell sent på kvällen. Grundpriset i Bergen ligger på nästan 100 SEK för att taxin ens ska börja åka. Sedan kostar resan 10 SEK till per kilometer. Det kan vara väl värt det att ta en taxi om det är sent på kvällen eller om ni är många som delar på den, men du får alltså räkna med att betala relativt mycket för din resa. 

När är det bäst att resa till Bergen?

ultimata reseguiden Bergen sommer

Bergen är en trevlig stad att besöka oavsett årstid. Naturligtvis finns det dock ett par saker som kan vara bra att tänka på för att uppleva staden på allra bästa sätt. Dels vill du ju upptäcka staden under din favoritårstid! Dessutom är det alltid smart att packa ned rätt kläder samt ta reda på om dina förväntningar kan uppfyllas under den tid du tänkt att resa. 

Vintertid når medeltemperaturerna ned till nollan, där du ofta ser någon plus- eller minusgrad på temperaturmätaren. Höst och vår kännetecknas ofta av ett blötare väder och mellan 1-7 plusgrader beroende på hur sent eller tidigt på årstiden du reser. Vädret gör naturligtvis att detta är en tid då köerna är kortare till de olika turistattraktionerna. 

Sommaren i Bergen lockar ofta mängder av turister som först och främst vill uppleva fjordarna och naturen. Sommartid är det inte ovanligt med temperaturer kring 20 grader, men även detta kan variera relativt kraftigt. I Bergen gäller det med andra ord att vara beredd på det mesta när det kommer till just väder och devisen ”väder efter kläder” har nog aldrig varit mer passande. 

Shopping i Bergen

Bergen är kanske inte känt som en shoppingstad men erbjuder i allra högsta grad en hel del fina shoppingmöjligheter för den nyfikne besökaren. Här har vi samlat de bästa alternativen för dig som vill ta chansen och ägna en dag åt kul shopping. Vem vet, kanske hittar du någon kul souvenir eller ett spännande modemärke som du köper med dig hem. 

Bergen Storsenter

Bergen Storsenter är som namnet antyder en stor shoppinggalleria i Bergen. Här hittar du de flesta populära märkena i Europa, liksom ett antal mindre butiker som kan vara kul att upptäcka. Självklart erbjuder detta shoppingcenter också ett antal restauranger där du kan slå dig ned för att ta något gott att äta eller dricka mellan varven. Ett utmärkt alternativ för hela familjen. 

Galleriet

I härliga shoppinggallerian Galleriet kommer du inte att bli besviken. Här finner du hela 70 butiker fördelat på sex våningar som du kan shoppa på. Självklart finns här något för hela familjen, och du kan med fördel sätta dig ned för att vila en stund och ta något gott att äta på någon av de många restaurangerna i shoppingcentret. 

Gamle Strandgaten

Gillar du att shoppa i små butiker i en härlig miljö så kan du med fördel bege dig till Gamle Strandgaten i centrala Bergen. Här finner du allt från spännande souvenirer till små och unika modeskapare och mycket mer. Du har med andra ord stor chans att finna något riktigt speciellt från din tid i Bergen om du väljer att shoppa här. Öppettiderna varierar något beroende på butik.

Sartor Storsenter

Älskar du att flanera runt i riktigt stora shoppingcentrum så är det väl värt det att besöka ett av de största centren i hela Norge. På Sartor Storsenter kan du med fördel spendera ett antal timmar av dagen, och här finner du allt från leksaksbutiker till mode i form av de allra största märkena. Självklart finns här även annan underhållning och flertalet bra restauranger som passar hela familjen. 

Matupplevelser och nattliv i Bergen

Bergen är en stad som på många sätt överraskar, och detta gäller även för dig som är intresserad av matupplevelser och nattliv.  Här finner du allt från spännande, nya restauranger till kul nattklubbar där såväl besökare som lokalbor festar loss om kvällen och till sent in på natten. Det finns helt enkelt något för alla när det kommer till Bergen. Kolla in våra bästa tips här!

Matupplevelser

ultimata reseguiden Bergen Restaurant

Bergen associeras av naturliga skäl för många med skaldjur och fisk. Detta är ju inte heller så konstigt med tanke på dess närhet till havet. Det finns dock mycket att erbjuda inom mat- och restauranger, oavsett om du föredrar fisk, kött eller vegetarisk. Här följer fina tips på vad du inte får missa i matväg när du är i staden. Ät dig runt i denna vackra stad som ständigt överraskar med nya och häftiga matupplevelser av högsta klass.

Colonialen 44

Colonialen 44 erbjuder eleganta fyra-rätters måltider i en avslappnad miljö och här står säsong och råvaror i fokus. Detta betyder att menyn förändras under året och du hittar dessutom en gigantisk vinlista att välja från då du äter här.

Restaurangen erbjuder även ett urval av norska ostar och oavsett årstid kan du hitta skaldjur på menyn. Närheten till havet står trots alltid i centrum i härliga Bergen.

Adress: Kong Oscars Gate 44

Restaurant 1877

I hjärtat av Bergen ligger Restaurant 1877, en välkänd restaurang i staden. Den är belägen i byggnaden där den ökända köttmarknaden Kjøttbaseren en gång fanns, och är passande nog uppkallad efter året då marknaden öppnade. Som med de flesta restauranger i Bergen varierar 1877:s meny från säsong till säsong. Om du befinner dig i Bergen under en årstid som tillåter det så rekommenderas du varmt att boka ett bord ute på verandan.

Adress: Vetrlidsallmenningen 2

Hoggorm

Ananas, svamp, dill eller till och med hummus – oavsett vad du föredrar på din pizza, så har restaurang Hoggorm något för dig och dina smaklökar. Här kan du låta kocken bestämma, eller till och med välja dina egna ingredienser, något som är extra kul för barnen! Till efterrätt serverar denna pizzeria en god vaniljglass med chokladsås, jordgubbsglass och chokladmousse. Du kommer garanterat att vara mätt när du stiger ut härifrån. 

Adress: Nygårdsgaten 29

Lysverket

Populära Lysverket är belägen inne i Bergens KODE 4 museum, och här kan du äta många minnesvärda måltider.

Lysverkets meny är känd för sina skaldjur och har unika smakkombinationer som samverkar i harmoni. Här kommer du att överraskas och tas med på en fantastisk matresa. En kulinarisk upplevelse av allra högsta klass. 

Adress: Rasmus Meyers allé 9

Enhjørningen Fiskerestaurant

Denna restaurang är belägen i centrala Bergen och är mycket populär bland såväl lokalbor som besökare. Här kan du bland mycket annat äta utsökt fisk som precis fångats i havet, i en trevlig och livlig miljö. Perfekt för en lunch under din tid i staden eller varför inte till middag. Fråga gärna de duktiga medarbetarna om tips på vad du skall prova. Här finns en hel del unika och spännande smaker! 

Adress: Enhjørningsgården 29

Cornelius

Cornelius ligger på en idyllisk ö precis utanför Bergen, vilket innebär att du måste ta en båt för att komma dt. Även om det är en 25-minuters resa från Bergen, är resan verkligen en upplevelse som är väl värd det, eftersom den ger dig chansen att njuta av utsikten över fjordarna. Själva restaurangen är en unik upplevelse och något du inte får missa under din tid i Bergen. Boka alltid bord för att vara säker på att få en plats. 

Adress: Katlavika 14

Nattliv

ultimata reseguiden Bergen nattliv

Bergen är främst en stad man besöker för den storslagna naturen men för den som är sugen på att uppleva nattlivet finns här fler alternativ än man kanske först tror. Bergen är trots allt en av Norges största städer och lockar därför till sig många som vill njuta av allt som staden har att erbjuda under kvällstid. 

Brian Boru Irish Pub

För den bästa ölen i stan beger du dig med fördel till denna trevliga, irländska pub i hjärtat av Bergen. Alltid trevlig stämning oavsett vilken dag eller tid du besöker den. I allmänhet fler människor på helgkvällarna.  

Adress: Kong Oscars gate 16

Bryggen Nightclub

På helgen kan du med fördel besöka denna trevliga nattklubb där du kan dricka goda drinkar och dansa till sent in på kvällen. Här samlas såväl Bergen-borna själva som besökare till staden. En utmärkt blandning av människor med andra ord. 

Adress: Bryggen 45

Vinbaren

På Vinbaren kan du njuta av en skön atmosfär och ett stort utbud av fina viner från hela världen. Ta chansen att lära dig mer av den kunniga personalen eller njut i all sin enkelhet av ett gott glas vin av din favoritsort. Detta är ett absolut måste för vinälskare som besöker Bergen. Här finns också flertalet alkoholfria alternativ! 

Adress: Kaigaten 12

Rekommenderade aktiviteter i Bergen:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *